Yunanistan, AB Troykası ile anlaştı

Yunanistan'ın Avrupa Komisyonu, Uluslaarası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası üçlüsünden oluşan Troyka ile yürüttüğü 2'nci kredi anlaşması tamamlandı. 11 maddelik önlem paketi şöyle:

Yunanistan, AB Troykası ile anlaştı
Yunanistan, AB Troykası ile anlaştı
GİRİŞ 09.02.2012 12:19 GÜNCELLEME 09.02.2012 12:19

Yeni kredi anlaşmasında Troyka'nın alınmasını istediği 17 ana önlemin tamamı, koalisyonu oluşturan 3 parti liderinin dün gece yarısı sona eren toplantısında kabul edildi. Ek emekli ve imtiyazlı maaşlarının kesintiye uğraması konusunda ise anlaşma sağlanamadı.

Atina'dan emekli aylıklarından kesinti ile sağlanacak 300 milyon Euro'yu, başka önlemleri hayata geçirerek bulması istendi.Yunanistan'ın Troyka ile bıçak sırtında yürüttüğü müzakerelerde sona gelindi.

Yeni Memorandum'a ilişkin nihai metini görüşmek üzere dün toplanan Başbakan Lukas Papadimos başkanlığındaki toplantıya PASOK lideri Yorgo Papandreu, Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras ve Laos lideri Yorgos Karacaferis katıldı. Dün 17:00'da başlayan toplantı, gece yarısı sona erdi. Eklerle birlikte 50 sayfayı bulan ve 2015 yılı sonuna kadar uygulanacak önlemlerin yer aldığı nihai metine koalisyon liderleri 'evet' dedi. Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, liderlerin emekli aylıklarındaki kesinti dışında anlaşma metninde yer alan verdikleri vurgulandı.

Sadece ek emekli maaşlarında yapılacak yüzde 15'lik kesinti ile bin 200 Euro'nun üzerinde maaş alan emeklilerin aylıklarında yapılacak yüzde 15'lik önleme şerh koydu. Parti liderleri, Başbakan Papadimos'a bu uygulamada düzeltme yapması için görevlendirdi. Emekli aylıklarında yapılacak kesinti yerine savunma harcamalarından ilave kesinti yapılması senaryosu öne çıkıyor. Bu arada Troyka, Yunan hükümetine emekli aylıklarından yapılacak kesinti ile sağlanacak 300 milyon Euro'yu 15 günde bulma süresi verdi.

2015 yılına kadar Yunanistan'dan 14 milyar Euro'luk (GSMH'nın yüzde 6,5'i) mali önlem alınması karara bağlandı. 2012'de bunun 3 milyarı kamu harcamalarından yapılacak tasarruf ile sağlanacak.

Öte yandan Troyka Atina'ya bir iyilik daha yaptı ve 2014'te bütçe açığını yüzde 3'e indirme şartını 2015 yılı sonuna erteledi.

Bugün emekli maaşlarıyla ilgili pürüzün de giderilerek bu akşam yapılacak Eurogroup toplantısında anlaşmanın kabul edilmesi bekleniyor. Bu arada Yunanistan'ın 100 milyar Euro'luk borcunu silmeyi öngören tahvil değişimi anlaşması (PSI) da sonuçlandı. Yeni tahvillere yüzde 3,4'lük faiz uygulanacak. Her iki anlaşmanın da Pazar günü Yunan parlamentosunda acilen onaylanması bekleniyor.

ÖNLEMLER ŞÖYLE:

1-Yüzde 15 ek emeklilik maaşlarında kesinti

2- Deniz Kuvvetleri Emekli Sandığı'nda yüzde 7 kesinti

3- Asgari ücretlerde yüzde 22, 25 yaşın altındaki kişilerde ise yüzde 33'lük kesinti. (750 Euro olan asgari ücret brüt 600 Euro'ya inecek.)

4-2015 yılına kadar asgari ücretler dondurulacak.

5- KİT'lerde kadroya alımlar durduruldu.

6-Özel maaş uygulamasında kesinti.

7- 2012'de 15 bin kişi işten çıkarılacak.

8- Vergiden muaf ayrıcalıklar kaldırıldı.

9-Adalarda uygulanan yüzde 6,5'lik düşük KDV uygulaması sona erdi.

10-Yıl sonuna kadar 200 kamu kurum, birim ve kuruluşunun kapısına kilit vurulacak.

11- İşsizlik ödeneği maaşı 450 Euro'dan 360 Euro'ya düşüyor. (1 yıl veriliyor)

CİHAN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması