Alman Meclisi'nde sünnet tartışması

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, federal hükümet tarafından hazırlanan ''sünnet yasası'' tasarısını Federal Meclis'te (Bundestag) düzenlenen oturumda savundu.

Alman Meclisi'nde sünnet tartışması
Alman Meclisi'nde sünnet tartışması
GİRİŞ 22.11.2012 20:36 GÜNCELLEME 22.11.2012 20:36

Leutheusser-Schnarrenberger, Meclis'te yaptığı konuşmada, hükümetin sünnet konusunda ortaya koyduğu yasa tasarısını dini cemaat temsilcileri, doktorlar, uzmanlar ve toplumun diğer üyeleri ile yapılan görüşmelerin sonucunda hazırlandığını belirterek, parlamentoda bu ülkede Yahudi ve Müslüman yaşamın mümkün olacağı konusunda görüş birliği bulunduğunu belirtti.

''Dünyada erkek çocuklarının sünnet edilmesine ceza veren başka ülke yok'' diyen Leutheusser-Schnarrenberger, çocuğun sağlığın tehlikede olmadığı sürece  Müslümanların ve Yahudilerin dini ritüeli olan sünnetin ceza kapsamı dışında tutulması gerektiğini kaydetti.

Leutheusser-Schnarrenberger, Almanya'da yasal güvencenin sağlanması için tasarının bir an önce yasalaşması gerektiğini de bildirdi.

Aile Bakanı Kristina Schröder de hükümetin dengeli bir yasa tasarısı hazırladığını ve toplumun İslam ve Yahudi karşıtlığına izin vermemesi gerektiğini ifade ederek, ''Yahudi ve Müslümanlar bu ülkeye aittir, onlar bu toplumun parçasıdır'' ifadesini kullandı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Marlene Ruprecht ise hükümetin yasa tasarısına karşı çıkarak, velilerin haklarının, çocuklarının sağlığı zarar gördüğünde ortadan kalktığını belirtti.

Yeşiller Partisi'nden Katja Dörner de çocuğun sağlığının dini gelenekten daha önemli olduğunu ifade ederek, hazırlanan alternatif yasa tasarısını savundu.

Köln Eyalet Mahkemesi'nin, mayıs ayında aldığı bir kararında sünnet ''adam yaralama'' suçu kapsamına alınmıştı.

Bunun üzerine Almanya'da sünnet konusunda tartışmalar yaşanmış ve Yahudiler ile Müslümanlar bu duruma tepki göstermişti.

Federal Meclis, büyük çoğunlukla aldığı kararla Alman hükümetinden bu konuda  bir yasal düzenleme yapmasını istemişti.

Yasal düzenleme hazırlayan hükümetin tasarısı Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde (Bundesrat) kabul edildi.

Bu arada Federal Meclis'te çoğunluğu kadın milletvekillerinden oluşan SPD, Yeşiller Partisi ve Sol Parti'li grup erkek çocukların 14 yaşından sonra sünnet edilmesini talep eden alternatif bir yasa tasarısı hazırladı.

Hükümetin yasa tasarısına göre, tıbbı kurallar göz önünde bulundurularak çocukların en az şekilde acı çekerek sünnet olması, bu konuda şüphe duyulması durumunda uyuşturulma veya narkoz verilmesi öngörülüyor. Bunun yanı sıra sünnetin, çocuğun sağlığında tehlike oluşturmaması isteniyor.

Bundan sonra iki yasa tasarısı alt komisyonlarda görüşüldükten sonra yeniden Federal Meclis'e gelecek. Meclis'in aralık ve ocak ayında bu yasa tasarılarını oylaması bekleniyor.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!