Avrupa'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yükselişte

Avrupa ülkelerinde aşırı sağcı birçok parti ulusal meclislerde temsil edilirken, bu partilerin son yıllarda oylarındaki artış Avrupa Birliği yetkililerini tedirgin eden düzeylere ulaştı. Aşırı sağcı partiler son seçimlerde, İsveç, Avusturya, İtalya, Fransa, Belçika ve Yunanistan'da oylarını artırdı.

Avrupa'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yükselişte
Avrupa'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yükselişte
GİRİŞ 30.01.2013 11:37 GÜNCELLEME 30.01.2013 11:42

Ülkelerinde milyonlarca yabancı barındıran Avrupa ülkelerindeki aşırı sağcı partilerin genel ya da yerel seçimlerde aldığı oy oranı, yabancı karşıtı görüşlerin giderek güçlenmesi noktasında kaygıyla karşılanıyor.

Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, "Avrupa'da yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının siyasetteki temsilcilerinin tavan yaptığı" uyarısında bulunmuştu.

Yabancı karşıtı politikalarla oylarını artırma çabasına giren partilerin Avrupa ülkelerinden İsveç, Avusturya, İtalya, Fransa, Belçika ve Yunanistan'da oyları artırırken, Hollanda, İsviçre ve Danimarka'da ise oylarında azalma olduğu görülüyor.

İsveç Demokrat Partisi ilk kez ulusal mecliste

İsveç'te 1988'de kurulan ve "aşırı tutucu" bir parti olarak tanımlanan İsveç Demokrat Partisi, 2010 seçimlerinde yüzde 5,7 oranında oy alarak 20 milletvekiliyle ilk kez parlamentoya girmeyi başardı. Partinin, son kamuoyu yoklamalarına göre oy oranını yüzde 8,5'e çıkardığı ve ülke genelinde üçüncü büyük parti olduğu belirtiliyor.

İsveç Demokrat Partisi, yabancı göçün ulusal kimliği tehdit ettiğini, ciddi ekonomik sorunları, yabancılaşmayı, gurup çatışmalarını, sosyal sorunları ve ülkenin refah seviyesiyle ilgili büyük sorunları beraberinde getirdiğini ileri süren partiler arasında yer alıyor.

Yabancı karşıtlığıyla son yıllarda daha çok ön plana çıkan İsveç Demokrat Partisi, öncelikli hedefini ortak ulusal bir kimlik kurmak olarak belirlerken, göçmenlerin İsveç toplumuna uyumunu sağlamak amacıyla da İsveçlilik bilincini oluşturmak ve ülkelerine dönmek isteyen göçmenleri teşvik etmek gibi politikaları savunuyor.

Hollanda'da İslam karşıtı Wilders'ın oy oranında azalma

Hollanda'da son dönemde İslam karşıtı politikalarıyla ön plana çıkan ve dünya genelinde ilgi toplayan siyasetçi Geert Wilders'in başında bulunduğu Özgürlük Partisi, ulusal parlamentoda 15 sandalyeye sahip. 2010'daki seçimlerde yüzde 15,5 oranında oy alarak 24 milletvekiliyle parlamentoya 3. büyük parti olarak girmeyi başaran Özgürlük Partisi'nin, 2012'de yapılan son seçimlerde oy oranı yüzde 10,1'e, meclisteki milletvekili sayısı ise 15'e düştü.

Özgürlük Partisi, 2006'daki seçimlerde ise yüzde 5,9 oranında oy alarak 9 milletvekiliyle mecliste yer almıştı.

Wilders, vergilerin düşürülmesi, refah devleti politikası, asgari ücretin ortadan kaldırılması, devlet müdahalelerinin en aza indirilmesi gibi sağ liberal politikalarla İslam dininin değerlerinin uyuşamayacağını öne sürüyor. Bazı siyaset bilimcilere göre Wilders, "İslam düşmanlığı üzerinden toplumu bölerek güç toplamak isteyenlerin idolü" durumunda.

Avusturya'da aşırı sağcılar yükselişte

Avusturya'da da aşırı sağcı partiler arasında, son dönemde yabancı karşıtlığıyla dikkat çeken partilerden Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile Avusturya'nın Geleceği İttifakı (BZÖ) yer alıyor.

BZÖ, 2006'daki seçimlerde yüzde 4 olan oy oranını, 2008'de yapılan seçimlerde yüzde 11'e kadar çıkarmıştı. BZÖ'nün, ulusal parlamentoda 21 milletvekili bulunuyor.

Avusturya Özgürlükçü Partisi de 2006'da 11,03 oy alırken, 2008 seçimlerindeki oyunu yüzde 18'e çıkararak 35 milletvekiliyle meclise girdi.

BZÖ ve FPÖ'nün seçim afişlerinde kullandığı bazı ifadeler, İslam karşıtı olarak yorumlanmıştı.

Minare yasağını savunan partinin oyları azaldı

Müslüman karşıtlığından son yıllarda en fazla politik kazanç sağlamaya çalışan Avrupalı siyasi partilerden biri de, İsviçre'deki İsviçre Halk Partisi.

Ülkede minare yapımı yasağının getirildiği referandumun öncüsü olan İsviçre Halk Partisi, 2007 seçimlerinde, 1919'dan beri bir partinin aldığı en yüksek oy oranını alarak meclisteki 200 sandalyeden 62'sini kazanmıştı. Partinin 2011'deki seçimlerde ise oy oranında az da olsa azalma oldu.

İsviçre Halk Partisi'nin 2007'deki yüzde 28,9 olan oy oranı, 2011'deki genel seçimlerde yüzde 26,8'e, meclisteki sandalye sayısı da 54'e düştü.

Danimarka'da milliyetçi partinin, 22 milletvekili bulunuyor

Danimarka'da da Halk Partisi, ülkenin milliyetçi ve muhafazakar partisi olarak anılıyor. 2001'den beri muhafazakarların kurduğu hükümeti dışarıdan destekleyen Halk Partisi'nin, mecliste 22 milletvekili bulunuyor.

2007 seçimlerinde 179 sandalyeli mecliste 25 sandalyeye sahip olan parti, 15 Eylül 2011'de yapılan seçimlerde yüzde 12,3 oy alarak meclise 22 milletvekili gönderdi.

Kendisini merkez-sağ ve popülist bir parti olarak tanımlayan parti, ''göçmenlere ve sığınmacılara karşı katı kurallar uygulanması konusunda baskı yapılması gerektiğini'' savunuyor.

İtalya'da Afrikalı göçmen ve Roman karşıtı parti

İtalya'da Afrikalı göçmen ve Roman karşıtı politikaları savunmakla suçlanan partiler arasında Lega Nord (Kuzey Ligi) dikkati çekiyor.

2001 genel seçimlerinde, zafer elde eden Berlusconi'nin liderliğindeki Özgürlükler Evi ittifakında yer alan Lega Nord, seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümetinde üç kilit bakanlık elde ederken, 2006 genel seçimlerinde, Kuzey Ligi-MPA ittifakı oyların 4,5'ini almıştı.

2008 seçimlerinde, yine Berlusconi liderliğindeki yeni oluşturulan Özgürlük Halkı ittifakı içinde yer alan Lega Nord-MPA, ulusal düzeydeki oyların yüzde 8,3'ünü alarak gücünü artırdı.

2011'de Berlusconi'nin istifasından sonra kurulan Mario Monti hükümetini desteklemeyen tek büyük parti olan Lega Nord'un ulusal mecliste 58 milletvekili bulunuyor.

Fransa'da Ulusal Cephe

Fransa'da da Jean-Marie Le Pen'in liderliğini yaptığı ve milliyetçi bir parti olarak tanımlanan Ulusal Cephe, en büyük çıkışını 2002'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaptı. Le Pen'in, Chirac ile birlikte ikinci tura kalması önemli bir başarı olarak değerlendirilmişti.

2012 seçimlerinin ilk turunda da Le Pen'in oyları beklenenin üzerine çıkarak yüzde 20'ye ulaşmıştı.

Le Pen'in 2011 yılının Ocak ayında liderliğini küçük kızı Marine Le Pen'e bıraktığı Ulusal Cephe, 2012 milletvekili seçimlerinde 2 milletvekili çıkardı.

Ulusal Cephe'nin politikaları, ''İslam ve göçmen karşıtı'' olarak değerlendiriliyor.

Belçika'da Türk karşıtı VB'yi 12 milletvekili temsil ediyor

Belçika'da Türk karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan, göçmenlere karşı sert yasaların çıkarılmasını ve Flaman bölgesinin bağımsızlığını savunan bir parti olarak bilinen Vlaams Belang, 1999 genel seçimlerinde yüzde 9,9 oranında oy alırken, en son 2012'de gerçekleştirilen mahalli seçimlerde oyların yüzde 28,6'sını alarak büyük bir başarı elde etti.

Vlaams Belang, 2010 seçimlerinde kazandığı 12 milletvekiliyle 150 sandalyeli ulusal mecliste temsil ediliyor.

Vlaams Belang Partisi, 10 Nisan 2011 tarihinde düzenlediği kongrede kullandığı ve Türkler ile Faslıların Avrupa'nın dışına itildiğini tasvir eden, beyaz ve kırmızı koyunlu afişle büyük tepki toplamıştı.

Norveç'te İslam karşıtı partinin oy oranı düştü

Göçmenlerin az olduğu Avrupa ülkeleri arasında yer alan Norveç'te göçmen karşıtlığı yapan İlerleme Partisi (FRP), 169 sandalyeli Ulusal Meclis'te 41 milletvekiliyle temsil ediliyor.

2009 seçimlerinde yüzde 22,9 oranında oy alan İlerleme Partisi, aşırı sağ görüşleriyle bilinen terörist Breivik'in kanlı eylemlerinden sonra yerel seçimlerde yüzde 17'den yüzde 11'lere geriledi.

İlerleme Partisi'nin Oslo Belediye Başkan Adayı Carl I. Hagens, son yerel seçim kampanyasında yaptığı bir konuşmada kullandığı ''teröristlerin neredeyse hepsi Müslüman'' şeklindeki ifadelerinden dolayı tepki görmüştü.

Yunanistan'da aşırı sağcı parti oy oranını artırdı

Yunanistan'da aşırıcı sağcı olarak bilinen Altın Şafak partisi de ulusal mecliste 18 milletvekili ile temsil ediliyor.

2009 seçimlerinde sadece yüzde 0,29 oy alabilen Altın Şafak Partisi, 2012'deki seçimde geçerli oyların yüzde 6,97'sini alarak 300 sandalyeli parlamentoya 21 üyeyle girmeyi başarmıştı.

Bulgaristan ATAKA Partisi, 21 milletvekiliyle mecliste

Bulgaristan'da da milliyetçi parti ATAKA, ulusal mecliste 21 milletvekiliyle temsil edilirken, son seçimlerde oyların yüzde 9,36'sını almıştı. Seçimlerde, milliyetçi parti Düzen ve Meşruiyet Partisi ise 10 milletvekiliyle meclise girmeyi başarmıştı.

2011'de yapılan cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerinde ise ATAKA partisinin lideri Volen Siderov, ilk turda oyların sadece yüzde 3,66'sını alabildi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki