Aydın

İncirde ilekleme dönemi başladı

15:06 12 Haziran 2016
İncirde ilekleme dönemi başladı

Aydın'da incirin olgunlaşması için kullanılan ilek (erkek incir) satışları başladı.

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, önemli incir üretim merkezlerinden olan ilçedeki "ilek pazarı" hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İncirin olgunlaşması için ilekleme yapıldığını belirterek bu uygulama için "incirin olmazsa olmazı" ifadesini kullanan İzgü, "İlek, aynı zamanda da incirin dölleyicisidir. Haziran ayı başlarında başlar sonuna kadar, rakıma göre temmuz ayına kadar devam eder" diye konuştu.

Bu yıl ilek fiyatlarının 4-5 lira arasında olduğunu, incir üretiminde herhangi bir sıkıntı yaşamadan sezonu bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden İzgü, şöyle konuştu:

"Ağaçlardan toplanan ilekler iplere dizilir ve torbalara konularak bahçelerde bulunan incir ağaçlarının değişik yerlerine asılır. 10-15 gün ağaçlarda asılı kalır. Daha sonra ağaçlardan toplanarak imha edilirler. Sarp olan yerlerde bulunan incir ağaçlarında iplere dizilen ilekler kullanılır. İnşallah bu yeni sezonda olumsuzluklarla karşılaşmadan iyi bir kalite, iyi bir rekolte ile dünya piyasasının ve iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılamış oluruz.

Bu yıl rekoltede bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum. Geçen yıl ilk etapta 80-85 ton rekolte vardı. İncir çok hassas bir meyve. Her türlü hava koşullarından etkileniyor. Geçtiğimiz yıl hasat zamanından önce birkaç kez yağan yağmur incir rekoltesini düşürdü. Kalitesini düşürdü ve 55 ton rekolte elde edildi ama bu yıl olumsuz bir etki olmazsa 70-80 ton civarında rekoltenin olacağını tahmin ediyoruz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.