Aydın

Aydın'da çiftçilerin başı domuzlarla dertte

16:37 09 Eylül 2016
Aydın'da çiftçilerin başı domuzlarla dertte

Aydın'ın Nazilli, Koçarlı, Germencik, İncirliova ve Söke ilçelerinde ekili alanlara giren yaban domuzlarının ürünlere çok büyük zarar verdiği belirtildi.

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle dağ köylerinde geçimini tarımla sağlayan vatandaşların domuz saldırısı sonucu büyük zarara uğradığını söyledi.

Domuzların sürü halinde gezdiğini belirten İzgü, "Bölgemizde bulunan ova ve dağ köylerimizde lokal olarak domuz çokluğu var. Gruplar halinde geziyorlar bölge çiftçilerimizin ürünlerine sebze ve meyve bahçelerine çok büyük zararlar veriyorlar. Domuzlar tarlalara toplu olarak sürüler halinde iniyorlar." dedi.

İzgü, gerekli izinler alınıp avcılar desteğiyle domuzlarla mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş da domuzların, tarlaların içinde hendek açarak pamukları kırarak ve kozalakları yediğini anlattı. Kocabaş, Söke Ovası'nda sayısı 50'yi bulan sürüler halindeki domuzlara karşı herhangi bir önlem alamadıklarını söyledi.

- Sürek avı yasağı kaldırılsın talebi

İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı ise domuzların bölgede mısır ve incire zarar verdiğini, çiftçilerin emeklerinin boşa gittiğini kaydetti.

Kaykı, "Devletten isteğimiz sürek avı çıkartıp yasaklar kalksın bu konuda domuzlardan bizi kurtarsınlar. Önlemler alınırsa zararlarımız en aza inecek. Domuzlar yenilecek hayvan olmadığından kimse vurup bir şey yapamıyor zaten yasak var. Böylece çiftçinin malı heder oluyor." dedi.

Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın ise "Germencik ve çevresinde özellikle ova kısmında yer alan pamuk, mısır ekili alanlara sürekli giren sürüler halinde domuzlar çiftçiye büyük zararlar veriyor. Sürek avların yasak olmasından önlem almaktan sıkıntılar yaşanıyor. Sürek avların serbest olmasını diğer ziraat odalarının istediği gibi biz de bu konuda istekte bulunuyoruz. Aksi halde çiftçilerin tarlalarındaki ürünleri zarar görmekten kurtulamayacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.