Aydın

İtalyan derneğin kuru inciri "en tehlikeli gıda ürünleri" listesine alması

18:32 19 Ekim 2016
İtalyan derneğin kuru inciri "en tehlikeli gıda ürünleri" listesine alması

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'nin Türk fındığı ile birlikte kuru inciri de tehlikeli ürünler arasında göstermesinin art niyetli olduğunu, konuyla ilgili Türkiye'nin Roma Ticaret Müşavirliği'nin de araştırma başlattığını söyledi.

AA muhabirine açıklama yapan Ülken, dünyanın en kaliteli incirini ürettiklerini, İtalya'daki bir derneğin ortaya attığı iddiaların temelden yoksun olduğunu dile getirdi.

İncirlerin tüm analizleri yapılarak alıcı ülkelere gönderildiğini kaydeden Hakan Ülken, "İncirlerimiz Avrupa Birliği ve dünyanın akredite ettiği laboratuvarlarda analiz ediliyor. Bizim ürünlerimiz dünyanın en sağlıklı ürünleridir. Açıklama Türk üreticisini hedef almıştır. Bu konunun takipçisi olacağız. Roma Ticaret Müşaviriyle görüştük. Bakanlığımızla da görüşmelerimiz sürüyor. Böylesi bir açıklamayı hangi gerekçeyle yapmışlar göreceğiz. Ben yapılan bu açıklamalarda art niyet arıyorum." dedi.

Tariş İncir Birliği Germencik İşletme Müdürü Caner Işlak ise açıklamanın politik olduğunu savundu.

İncirin doğası gereği organik bir ürün olduğuna işaret eden Işlak, "Bunlar tamamen politik açıklamalar. Böyle bir şey olması mümkün değil. Gerçeklikle ilgisi yok. İncir, doğası gereği ilaç ve hormon kullanılmayan en tehlikesiz üründür." diye konuştu.

Yapılan açıklamaların kabul edilir düzeyde olmadığını vurgulayan Caner Işlak, "Avrupa'da böyle politikalar yapılıyor olabilir ama Uzakdoğu artık incirin bütün değerlerini anladı. Besleyici değerini, ömrü uzattığını, sağlığa faydalarını anladı. İhracatımız süper bir şekilde artış gösteriyor. Yani tüm bunlar göz önüne alındığında Avrupa'dan yapılan bu açıklamayı anlamış değiliz. Bu açıklamaları talihsizlik olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.