Aydın

"Türkiye çok çağdaş ve ileri seviyede"

16:33 05 Kasım 2016
"Türkiye çok çağdaş ve ileri seviyede"

İranlı Yazar Sara Baheri Rad, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye çok çağdaş ve ileri seviyede. Kanunları, hukuku kadınlara çok büyük haklar tanımıştır. Bu noktada Türkiye benim için çok büyük saygınlık kazandı." dedi.

Rad, aynı zamanda ilk kitabının adı olan "Kadın gibi kadın" söyleşisi için Nazilli Belediyesi tiyatro salonunda sevenleriyle buluştu.

Söyleşi öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulunan İranlı Yazar Rad, programda kadınlar hakkında ve toplumda kadınların nasıl olması gerektiği yönünde konuşmalar yapacağını söyledi.

2009'da Türkiye'ye yerleşme kararı aldığını anlatan Rad, "Burası İslami bir ülke. Türkiye çok çağdaş ve ileri seviyede. Kanunları, hukuku kadınlara çok büyük haklar tanımıştır. Bu noktada Türkiye benim için çok büyük saygınlık kazandı. Buraya gelmeden önce Avustralya’ya gitmek istiyordum. Bir çok insan 'Avustralya dururken Türkiye’ye gidilir mi' dedi. Ben de Türkiye’ye yerleştim. İyi ki buraya yerleşmişim. İran Azerisi olduğum için aslında bir çok insan da kendi özüne, memleketine dönmüşsün diyor. Burada, bu noktada hiç yabancılık yaşamadım." ifadelerini kullandı.

Kadınların mutlaka hedeflerinin olması gerektiğini savunan Rad, şöyle konuştu:

"Mesela kadına şiddete hayır diyoruz. Bu olaylar için diyoruz ki 'Toplum değişsin o koşullar içerisinde kadınlar da değişsin.' Ben, kadınlar tarafından da pay olduğunu düşünüyorum. Yani kadınlar da değişirse kendileri şiddete tahammül etmez. Bir çok kadın dayak yemeyi, bir erkeğin ona hakaret etmesine tahammül ediyor. Kadınlar, annelik dışında, çocuk dışında, evliliği dışında kendisine ait bireysel olarak bu toplumda şahsi hedeflere sahip olmalıdır. Çünkü bu dünyada artık anne olmamız yeterli değil. Kendimiz için bir kariyerimiz olması gerekiyor. Türk kadını daha fazla şeyi hak ediyor. Çalışmalarıyla tüm dünyaya örnek olması gerekiyor. Bence şu anda olması gereken yerde değiliz. Bunun için de kadınlardan başlamamız gerekiyor."

İkinci kitabının da bitme aşamasına geldiğini dile getiren Rad, "Bu kitabımda kadınların aşka ne gibi tepkiler verdiğini yazıyorum. Kadınlar bu noktada nasıl bir yolculuk yapıyor. Bunları işliyorum. Leyla ile Şirin’in yani iki kadının hikayesi hakkında yazdım. Başarılı kadın sayısı azdır. Bunun en büyük nedenlerinden biri biz kadınlardan kaynaklanmaktadır. Bu konuda akademisyenler ve birçok kişi olaya çok olumlu baktığımı söylüyor. Ama, bence biz kadınlar değişirsek dünyayı değiştireceğimize inanıyorum." diye konuştu.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.