Aydın

Büyük Menderes Havzası Paydaş Danışma Toplantısı

19:40 06 Nisan 2018
Büyük Menderes Havzası Paydaş Danışma Toplantısı

Aydın’da, “Nehir Havza Yönetim Planlarının Havza Koruma Eylem Planlarına Dönüştürülmesi AB Teknik Yardım Projesi” kapsamında Büyük Menderes Havzası Paydaş Danışma Toplantısı gerçekleştirildi.

Kentteki bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan projenin takım lideri Alfredo Corrochano, 2014 yılında başlayan projeyi 2018 yılı içerisinde bitireceklerini söyledi.

Corrochano, her pilot havzada, havzanın özelliklerinin analizi, nehir havzası bölgesi ile yeraltı ve yerüstü suyu kütlelerinin belirlendiğini, su kütleleri üzerinde insan faaliyetlerinin etkisinin değerlendirildiğini ve su kullanımının ekonomik analizi de dahil olmak üzere havzanın karakterizasyonunun belirlendiğini ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 25 havzanın eylem planının hazırlandığını belirten Su Yönetimi Genel Müdürü Bülent Selek ise, 15 havzada eylem planının başladığını dile getirdi.

Hedeflerinin 2023’e kadar bu havzaları tamamlamak olduğunu aktaran Selek, "AB’de de ulusal kapasitemiz artmış ve örnek teşkil etmiştir. Paydaşlarımızın suyun yönetimine katkı sağlaması önem arz etmektedir. İlgili kurum ve kuruluşların yardımcı olacağına ve başarıya ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de, konuşmasında projeyi önemsediğini belirterek suya sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, kentteki jeotermalın Büyük Menderes Havzasında kirlenmeye yol açtığı yönündeki bilginin gerçeği yansıtmadığını belirterek “Kirlenmeye neden olduğuna dair her hangi bir rapor yok. Jeotermal ve seracılığı birleştirip Aydın’da her mevsim güzel ürünler üreterek ülke ekonomisine katkıda bulunabiliriz." ifadelerini kullandı.

Vali Köşger, Aydın’dan dünyaya zeytin, zeytinyağı ve incir gibi ürünlerin ihraç edildiğini belirterek, “Dolayısıyla buradaki bir kirlilik sadece Aydın’ı değil dünyayı etkiler. Buranın ıslah edilmesi o açıdan çok önemli.” dedi.

Konuşmaların ardından Havza Yönetim Heyeti, "Su Kütlelerinin Durumu ve Hedefleri", "Tedbirler Programına Genel Bakış ve Çevresel Hedeflere İlişkin Muafiyetler", "Yerüstü Suları ile İlgili Tedbirler" ile "Yeraltı Suları İlgili Tedbirler" konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Toplantıya, Afyonkarahisar, Denizli, Muğla ve Uşak valiliklerinden de yetkililer katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.