İyi bakteriler göğüs kanserinden koruyor

İlgi çekici yeni bir çalışma, göğüs kanseri ile bakteriler arasındaki ilişkiyi aydınlatıyor.

İyi bakteriler göğüs kanserinden koruyor
İyi bakteriler göğüs kanserinden koruyor
GİRİŞ 29.06.2016 11:18 GÜNCELLEME 29.06.2016 11:18

Her geçen gün, belirli bakterilerin sağlığın için ne kadar faydalı olduğuna dair yeni bir hikaye daha geliyor. Her ne kadar çoğu araştırma bağırsağında ve tükettiğin besinlerde bulunan belirli bakteri tiplerine odaklanıyor olsa da, Applied and Environmental Microbiology‘de yayımlanan yeni bir çalışma, söz konusu göğüs kanseri olduğunda, en iyi dostunun göğüslerindeki bakteriler olabileceğini iddia ediyor.

Araştırmada, 45’inde göğüs kanseri bulunan ve 13’ünde iyi huylu kitle bulunan toplam 58 kadının göğüslerindeki kitlelerde bulunan bakteriler analiz edildi. Sonrasında da, bulgular, göğüslerinde kitle bulunmayan 23 kadından alınan örnekler ile karşılaştırıldı.

İlgini çekebilir: Göğüs Kanserine Karşı Lif Tüket

Kanserli doku ile sağlıklı göğüs dokusunda bulunan bakteri tipleri arasında farklara rastlandı. Göğüs kanseri bulunan kadınlarda Escherichia coli (E. coli) ve Staphylococcus epidermidis (Staph) bakterilerinin sayısı fazlayken, sağlıklı kadınlarda Lactobacillus (yoğurtta bulunan bir bakteri türü) ve Streptococcus thermophilus (deri enfeksiyonlarına streptokok boğaz ağrısına neden olan Streptoccus türleri ile karıştırılmamalı)  kolonilerine rastlanıldı. E. coli ve Staph bakterilerinin DNA’ya zarar verdiği de hesaba katıldığında, sonuçlar daha da anlam kazanıyordu.

Peki bu yazılanlardan, göğüs kanserine bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu sonucuna mı ulaşmalısın? Araştırmanın lideri Dr. Gregor Reid’in yanıtı “hayır”. Fakat bakterilerin rol oynadıkları kesin. Reid, emzirmenin göğüs kanseri riskini azalttığı gerçeğine ek olarak, önceki çalışmada anne sütünün bazı sağlıklı bakterilerin bulunduğunu ortaya çıkarmasının ardından, göğüs içerisindeki mikrobiyomu mercek altına almaya karar verdiğini belirtiyor.

İlgini çekebilir: Göğüs Uçların Sağlığın Hakkında Ne Söylüyor?

Herhangi bir tavsiyenin ortaya konulmasından önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu kesin. Buna bağlı olarak, yoğurt ya da diğer probiyotik besinlerin tüketilmesinin göğüs kanseri riskini azaltacağını da henüz söyleyemiyoruz. Fakat her halükarda kim yoğurtlu ve sağlıklı bir smoothieye hayır diyebilir ki?

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!