Balıkesir

"Çaput" 10'u engelli 50 kadına kazandıracak

11:08 21 Ekim 2015
"Çaput" 10'u engelli 50 kadına kazandıracak

DEVRİM DERİN - Kaybolmaya yüz tutmuş çaput kilim dokuma ile ev terliği ve klozet takımı üretimi, Balıkesir'de başlatılan bir proje kapsamında kırsal bölgelerden kente göç eden kadınların iş hayatına kazandırılmalarını sağlayacak.

Balıkesir Vefa Derneği, Karesi Belediyesi, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Karesi Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle kadınların iş yaşamına kazandırılması amacıyla hazırlanan ve 12 Ekim'de hayata geçirilen Kilimle Örülen Hayatlar Projesi, 15 Nisan'a kadar sürecek.

Dernek Başkanı Birsen Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında kursa kaydolan 50 kadından 10'unun engellilerden seçildiğini söyledi.

Projeyi, ilk olarak İl Dernekler Müdürlüğüne sunduklarını ve olumlu yanıt aldıktan sonra destek veren kuruluşlarla temasa geçtiklerini belirten Işık, bunun ardından çalışmaların ilk ayağı olan el sanatı çaput kilim üretimini hayata geçirdiklerini anlattı.

Bir diğer aşamanın atık malzemelerin değerlendirilmesi olduğunu ifade eden Işık, "Evlerde kullanılmayan atık malzemeleri buraya getiriyoruz. Burada mefruşat kısmını üniversite öğrencilerine veriyoruz. Kullanılabilecek kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Kullanılmayacak halde olanları da keserek çaput kilim, ev terliği, klozet takımı gibi malzemelere çevirerek ekonomiye kazandırıyoruz" diye konuştu.

- "Annelere 'Çocuklarınızı alın da gelin' dedik"

Işık, projenin bir diğer ayağını kursa katılan kadınların çocukları için hazırladıklarını söyledi.

Kursiyerlerin çalışmalara çocuklarıyla katıldığını belirten Işık, "Annelere 'Çocuklarınızı bırakın da gelin' demedik, 'Alın da gelin' dedik. Yukarıda anneler hayata hazırlanıp kilim örmeyi öğrenirken, çocuklar da aşağıda güvenli ellerde eğitim görüyor. Hep bir aradalar. Kadını iş hayatına kazandırırken çocuğuna da en iyi eğitimi ücretsiz vermeyi amaçladık. Böyle bir projenin Balıkesir'e kısmet olması ayrı bir güzellik" ifadelerini kullandı.

Birsen Işık, kurs sonunda dokunan kilimlerin ve yapılan eşyaların, Karesi Belediyesinin desteğiyle satışa sunulacağını belirtti. Daha sonra kadınlarla ortak bir atölye kurarak üretilen ürünlerin pazarlanmasına devam etmeyi düşündüklerini dile getiren Işık, amaçlarının kadınları ekonomiye katmak olduğunu dile getirdi.

- İŞKUR'dan harçlık ve sigorta

İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı ise kırsaldan kente göç eden kadınları iş yaşamına kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Balcı, kursa katılan kadınlara günlük 20 lira ödendiğini aktararak, "Genel sağlık sigortaları İŞKUR tarafından karşılanacak. Kurs bitiminde ise belediyenin katkılarıyla burada üretilen ürünlerin satılması sağlanacak. Kadınların, özellikle unutulmaya yüz tutmuş meslekle istihdama girişlerine aracılık etmekten mutluluk duyuyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Çaput kilim dokumanın kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer aldığını belirten Karesi Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Canseven de projenin eğitim ayağını kendilerinin yürüttüğünü kaydetti.

Kursta üç eğitmenin çaput dokuma, yöresel kilim dokumayla ilgili kursiyerlerle çalışma yaptığını anlatan Canseven, "Bunlarla ilgili eğitimlere başladık. Kurslarımız hafta içi her gün 4 saat olarak devam edecek ve 15 Nisan'da sona erecek. Kursa katılan kadınların çocuklarını bırakabilecekleri yerleri olmadıklarını gördük. Bu nedenle çocuk etkinlikleri ve oyun odası adı altında buraya gelen annelerimizin çocuklarına da kurs planladık" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.