Balıkesir

Tarihi savaş uçaklarının maketini yapıyor

11:14 18 Aralık 2015
Tarihi savaş uçaklarının maketini yapıyor

DEVRİM DERİN - Balıkesir'de pilotluk hayalini gerçekleştiremeyen 38 yaşındaki pazarlamacı Can Köksal, hikayesi bulunan tarihi savaş uçaklarının maketini yapıyor.  

Özellikle 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve döneminde efsane haline gelen uçakların maketleri, görenlerin ilgisini çekiyor.

Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukken İstanbul'dan gelen bir akrabasının hediye ettiği uçak maketinden çok etkilendiğini ve pilotluk hayalleri kurmaya başladığını söyledi.

Koşulları el vermediği için bu hayalini gerçekleştiremediğini ifade eden Köksal, pilotluk hayallerini 25 yıldır hobi olarak yaptığı savaş uçağı maketlerinde yaşattığını belirtti.

Köksal, özellikle 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan uçak modellerine merak duyduğunu ve bunların maketini yaptığını bildirdi.

 - "Her uçağın bir hikayesi var"

Hikayelerini araştırdığı uçakların maketini hazırladığını dile getiren Köksal, şunları kaydetti: 

"Uçak maketi yapma hobimi zevkli kılan taraflardan biri de her uçağın bir hikayesi var. Bunları araştırıp bulmak, beni daha da mutlu ediyor. Yaptığım maketler genelde savaş uçakları. Son yaptığım uçak 2. Dünya Savaşı'nda uçmuş bir Alman pilota (Hans Joachim Marseille) ait F-4. Lakabı ise 'Afrika Kartalı.' Kuzey Afrika cephesinde 154 İngiliz uçağını düşürdüğü için tarihte çok önemli yeri olan bir pilotun uçağı. Savaş sırasında bir kaza sonucu hayatını kaybetmiş. Halen Tobruk'taki mezarının başında 'Hiç yenilmedi' ibaresi yazıyor. Zamanının en iyi pilotlarındanmış."

Bazı maket kitlerinde uçakların başka ülkelere ait olduğunun yazdığını ancak araştırmalarında bunlardan bazılarının Türk Silahlı Kuvvetlerinde de kullanıldığını öğrendiğini anlatan Köksal, "Yaptığım uçak modellerinden birinde Fransız çıkartması ve kitleri vardı. Ancak araştırmalarım sonucu o yıllarda tek tük sahip olduğumuz uçaklardan birinin bu model olduğunu öğrendim. O zamanki Türk Hava Kuvvetleri işaretlerine uygun hazırladım bu uçağı" dedi.

Şimdiye kadar 100'den fazla uçak maketi yaptığını ifade eden Köksal, "Kimisini hediye ettim, kimisi küçük kazalara kurban gitti" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.