Balıkesir

"Doğum lekesi" için kısa film çekti

11:04 15 Ocak 2016
"Doğum lekesi" için kısa film çekti

HAKAN FİRİK - Balıkesir'in Edremit ilçesinin kırsal mahallelerinden Avcılar'da bir ilkokul öğretmeni, görünür yerde "doğum lekesi" bulunan çocukların neler hissettiklerine ve çevredeki algıya dikkat çekmek için kısa film çekti.

Öğretmenin, senaryosunu yazdığı, yönettiği ve öğrencileriyle rol aldığı "Leke" adlı kısa film, "Yüzünde doğum lekesi bulunan bir öğrencinin sınıf arkadaşlarının sürekli dalga geçmesi sonucu hayata küsüp okula gelmemesi, onu yeniden kazanmak için öğretmen ve öğrencilerin yanaklarını doğum lekesi şeklinde boyayarak empati yapmayı öğrenmeleri ve öğrenciyi yeniden kazanmalarını" konulu alıyor.

"Leke" ile Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün düzenlediği, Fatih Projesi'nin en önemli bileşenlerinden olan, öğretmen ve öğrencilerin sosyal eğitim platformu EBA (Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden yapılan EBA 1. Kısa Film Yarışması'na da katılan 11 yıllık öğretmen Sibel Çay, film ile yapmak istediklerini AA muhabirine anlattı.

Çay, özellikle görünür bir yerinde doğum lekesi bulunan insanların nasıl bir büyüme evresinden geçtiklerini hep merak ettiğini ifade ederek, böyle bir proje olunca aklıma ilk bu konunun geldiğini söyledi.

Bu çocukların, okul sıralarında, sokaklarda, arkadaşlarının arasında nelerle karşılaştıklarını anlatmaya çalıştığını ifade eden Çay, "O yüzden ilk yapmak istediğim şey; vicdanlı ve merhametli çocuklar yetiştirmek. Bütün dersleri çok iyi olsa da öğrencilerin içinde merhamet ve sevgiyi büyütmediğimiz sürece başarılı olmuş sayılmayız" diye konuştu.

Çay, "küçük oyuncularım" diye nitelendirdiği öğrencilerinin, senaryo gereği de olsa doğum lekesini taşıyan insanlarla empati kurduğunu dile getirerek, "Birkaç tanesinin şu sözünü hiç unutmam; 'Öğretmenim ya hep böyle gezseydik?' Film için boyadığımız yüzümüzü silerken söylediği cümle buydu. Hep böyle gezen insanlar olduğunu düşünmeleri benim için çok iyi oldu. Bunu hissetmeleri çok iyi oldu" ifadelerini kullandı.

- "Amacımız yarışmaktan ziyade hissettirmekti"

Çektikleri kısa film ile yarışmaya da katıldıklarını hatırlatan Çay, şöyle devam etti:

"Katıldığımız yarışmada bir derece alamadık aslında. Birinci olan 'Sonuç' adlı kısa film Avrupa'da ödül aldı yakın zamanda. Bizim amacımız yarışmaktan ziyade göstermekti, hissettirmekti. Bu duyguyu insanlara hissettirmekti. İzleyen herkesin ikinci, üçüncü defa izleyip tekrar tekrar duygulandıklarını duydum. Benim için amaç buydu. Amaca erişmiş olmak önemli."

Çay, filmi sosyal medyada paylaştıktan sonra 24 saatte yaklaşık 800 tıklamaya ulaşıldığını da belirtti.

Kısa filmde yüzünde doğum lekesi olan öğrenciyi canlandıran Esma Nur Güngördü de doğum lekesi olan insanlarla dalga geçmemeyi, onlara hoşgörülü davranmayı, onlara yardım etmeyi anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Güngördü, "İnsanların kimseyle dalga geçmemesini, insanın insandan ayırmaması gerektiğini anlattık. Benim yüzümde leke olsaydı ve insanlar bana saygısız davransaydı, dalga geçseydi çok üzülürdüm" ifadelerini kullandı.

Filmde rol alan Avcılar İlkokulu 4'üncü sınıf öğrencileri, insanları dış görünüşlerine göre değerlendirmemeyi, ön yargılı davranmayı bu film sayesinde öğrendiklerini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.