Balıkesir

Bandırma'da ilik nakli bekleyen Derya için seferberlik

13:02 07 Şubat 2016
Bandırma'da ilik nakli bekleyen Derya için seferberlik

Bandırma ilçesinde yaşayan 32 yaşındaki lösemi hastası Derya Zeren için ilçe halkı adeta seferber oldu.

Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan Türk Kızılayı mobil kan toplama aracında görevli personel, Zeren için ilk gün 90 kök hücre örneği ile 43 tüp kan topladı.

Kök Hücre Kazanma Bağışçısı Uzmanı Ramazan Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerde bir günde bazen 3, bazen de 5 kök hücre örneği topladıklarını söyledi.

Zeren için başlatılan kampanyaya vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Çiçek, şöyle konuştu:

"Kızılay, kan bağışı ve kök hücre toplamada tek yetkili kurum. Kan bağışı ile kök hücre alımı aynı anda yapılabiliyor. Bağışçılarımız kendilerine verdiğimiz kan bağışı formunda 'Kök hücre bağışında bulunuyorum' şıkkını işaretlemeleri yeterli. Normalde bir günde 3 veya 5 kök hücre alıyorduk. Derya için yapılan kampanya sayesinde ilk gün 90 kök hücre örneği aldık. Ayrıca 43 torba kan topladık. Bu örnekleri Sağlık Bakanlığına gönderiyoruz. Buralarda testler yapılıyor ve eğer uygun bir örnek bulunursa bağışçıyla irtibata geçiliyor."

Toplanan kök hücre örneklerinin sadece Derya Zeren için uygun olup olunmadığına bakılmadığını dile getiren Çiçek. Türkiye'de binlerce vatandaşın ilik beklediğini ifade etti.

Alınan örneklerin bir havuzda bekletildiğini ve herhangi bir hastaya uygun olduğu zaman bağışçıyla direkt Sağlık Bakanlığı görevlilerin irtibata geçtiğini aktaran Çiçek, "Türkiye'de uygun ilik bekleyen binlerce lösemi hastası var. Bunlardan biri Bandırmalı kızımız Derya Zeren. Buradan toplanan örnekler sadece Derya için toplanmıyor. Yapılan testler sonucu başka bir hastaya da kök hücre uyabiliyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.