Balıkesir

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Kocaöz:

17:56 12 Şubat 2016
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Kocaöz:

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz, gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının hastalara fayda değil zarar verdiğini söyledi.

Kocaöz, yazılı açıklamasında, ilaç kullanımının kesinlikle doktor tavsiyesiyle yapılması gerektiğini vurguladı. Kocaöz şunları kaydetti:

"Kişilerin hastalığına ve kendilerine uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda ve en düşük maliyetle sağlayabilmelerine 'Akılcı ilaç kullanımı' denir. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanımı zararlıdır. Özellikle de gereksiz antibiyotik kullanımı, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine bağlı istenmeyen sonuçlara, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, yan etkilerin ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Antibiyotikler ateş düşürmez, ağrıyı dindirmez, burun akıntısını ve öksürüğü hafifletmez, hastalığın başkalarına geçişine engel olmaz. Antibiyotikler sizin grip ve soğuk algınlığını atlatmanıza yardımcı olmaz."

Soğuk algınlığı ve gribe, virüslerin neden olduğunu ifade eden Kocaöz, şöyle devam etti:

"Virüslere antibiyotiklerin etkisi yoktur. İyi bir bağışıklık sistemi bu hastalıkları yenebilir. Bağışıklık sistemi zayıf hastalarda enfeksiyon hastalıkları uzmanları antiviral ilaçları başlar. Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin bu ilaçları tanıyarak direnç kazanmalarına ve bu ilaçlardan etkilenmeyecek şekilde yeni nesillerini geliştirmelerine neden olur. Dolayısıyla yeni nesil mikroplar o antibiyotiğin varlığına rağmen üremeye ve enfeksiyon yapmaya devam edebilirler. Bu durum yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli mikroba yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.