Balıkesir

El emeği göz nuru yorganlar teknolojiye direniyor

11:27 16 Nisan 2016
El emeği göz nuru yorganlar teknolojiye direniyor

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Teknolojik gelişmeler nedeniyle yok olmaya yüz tutan mesleklerden yorgancılık, sayıları giderek azalan ustaların çabalarıyla zamana direniyor.

Tüketicilerin sanayide üretilenleri tercih etmesi nedeniyle geleneksel yöntemlerle yastık ve yorgan yapan esnaf sayısı da azaldı.

Edremit ilçesinde 48 yıldır el emeğiyle doğal ürünler kullanarak yorgan diken Ali Karakoyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha çok hazır yorganların tercih edilmesinin, mesleği bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Karakoyun, 5 ilçenin bulunduğu Edremit Körfezi'nde geçmişte 100 olan yorgancı ustalarının sayısının, 5'e kadar düştüğünü anlattı.

Yüzyıllar öncesinden bugüne aktarılan, atadan kalma el sanatlarına gereken ilginin gösterilmediğini dile getiren Karakoyun, şöyle konuştu:

"Babam 1968 yılında beni yorgancılığa yönlendirdi ve o tarihten bu yana kesintisiz olarak bu mesleği sürdürüyorum. İnsanlar artık hazır mamullere yöneldi. Bugün itibarıyla mesleğimiz gerileyip bitme noktasına kadar geldi. Mesleğimizde yeni yetişen gençler olmadığı için ilerlemesi de mümkün değil. El sanatlarımız yüzyıllardan günümüze gelmiştir. Biz bu mesleğin son temsilcileri olarak kaldık. Mesleğimize olan desteğin güçlendirilmesini istiyoruz. Bütün sanatların ayakta kalıp gelecek nesillere taşınabilmesini istiyorum. Şimdiki nesil, zorlukları görmediği için hazıra yöneliyor. Kültürümüze, sanatımıza millet ve devletçe daha fazla değer verilmesi gerekiyor."

Karakoyun, el yapımı yorganların sağlık bakımından zararını gören bir müşterisi bile olmadığını ifade etti.

Fabrikasyon yorganların insan sağlığı için zararları bulunduğunu öne süren Karakoyun, "Silikon yorganlar, hastalıkların da artmasına neden oluyor. Bizler birgün kaybolsak da değerlerimizin yitip gitmemesi önemli." dedi.

Ali Karakoyun, yorgancılık gibi el emeği göz nuru harcanan mesleklere değer verilmesi, yaşatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.