Balıkesir

"Günışığı Projesi" engelli öğrencinin dünyasını aydınlattı

11:33 27 Nisan 2016
"Günışığı Projesi" engelli öğrencinin dünyasını aydınlattı

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKÇÜ - Türk Telekom Grubunun, Engelsiz Yaşama Derneği (Ey-Der) iş birliğiyle görme engellilerin hayatını değiştirmek üzere başlattığı "Günışığı Projesi", yüzde 90 görme engelli lise öğrencisi Hüseyin Deliçay'ın dünyasını aydınlattı.

Edremit Remzi Molvalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi ve sadece yüzde 10 görme yetisi bulunan Hüseyin Deliçay, öğretmenleri ve okul idarecilerinin girişimiyle görme yetisi az çocukların bu yetilerini işlevsel hale getirebilmelerine yönelik eğitim verilmesini öngören Günışığı Projesi'ne dahil edildi.

Ankara'da 3 ay özel eğitim gören Deliçay, proje kapsamında kendisine hediye edilen sınırsız internet bağlantılı tablet ile eğitiminin kalan 4 aylık bölümünü uzmanlar eşliğinde uzaktan eğitim yoluyla alırken, okuluna da devam ediyor.

Deliçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a projeye desteklerinden dolayı teşekkür etti. Deliçay, öğretmenleri, okul idaresi ve ailesinin her zaman yanında olduğunu ve projeye katılması konusunda kendisini desteklediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu proje bana çok faydalı oldu. Derslerimi olumlu etkiledi. Ankara'ya gittiğimizde, uzmanlar bana 'Yüzde 10 görüyorsun ama yüzde 10 gören bir çocuk gibi değilsin. Çok başarılısın.' dediler. Bu sözler benim için çok etkili oldu. Beni eğitime alırken, anne ve babamla da ayrıca konuştular. Eğitimlerde, gözümü çalıştırma amaçlı egzersizler yaptırdılar. Bu eğitim bitince, bir yıllık internet paketi ve tablet verdiler. Artık oraya gitmeden, proje kapsamındaki eğitimlerimi sürdürüyorum. Okuluma da devam ediyorum. Herkese teşekkür ediyorum."

Okul Müdürü Yücel Mercan da yürütülen projeye ülke genelinde katılan ilk 100 kişiden birisi olan Hüseyin Deliçay'ın artık eğitiminden geri kalmadığını belirtti.

- Günışığı Projesi

Türkiye'de sadece yüzde 1-10 arasında "görme kalıntısı" bulunan ve tıbben "görme engelli" veya "kör" kabul edilen çocuklara yönelik hazırlanan projede, çocukların bu yetilerini fonksiyonel hale getirebilmelerine yönelik eğitim veriliyor.

Eğitim, aile terapisti, çocuk gelişim uzmanı, psikolojik danışman, müzik öğretmeni, güzel sanatlar uzmanı, matematik öğretmeni, İngilizce öğretmeni, az gören uzmanı, özel eğitim uzmanı ve spor uzmanından oluşan bir ekiple Ankara'daki merkezde birebir veya görüntülü görüşme yöntemiyle uzaktan verilebiliyor.

Erken müdahale eğitimi kapsamında az gören çocukla, ailesi ve öğretmenine uzaktan görüşmelerle destek sağlanıyor. Projedeki birebir eğitimler, çocuğun örgün eğitimini aksatmaya yol açmaması için hafta sonu 6 saatte tamamlanıyor. Uzaktan eğitim kapsamında aileler ve çocuklar 60 saat ders alıyor. Eğitim, Türkiye'de geliştirilen oyunlarla da destekleniyor.

Çocuklar, erken müdahale eğitimi sonrasında beyaz bastona ihtiyaç duymadan yürüyebiliyor, bisiklete biniyor, toplu taşıma araçlarını kimseye ihtiyaç duymadan kullanabiliyor, resim yapabiliyor, eğitim hayatlarına normal alfabeyle devam edebiliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.