Balıkesir

Asırlık hıdrellez geleneğini mezarlıkta yaşatıyorlar

13:17 07 Mayıs 2016
Asırlık hıdrellez geleneğini mezarlıkta yaşatıyorlar

Balıkesir'in Edremit ilçesinde, Kazdağları'nın eteklerinde yaşayan ve "Tahtacılar" olarak bilinen Türkmenler, Hıdırellez geleneği kapsamında asırlardır mezarlıklarda bir araya geliyor.

Tahtakuşlar Mezarlığı'nda buluşan Türkmenler, dualarla üzerine gül ve çiçek yaprakları döktükleri mezarların her iki başına saksı ile çiçek ya da gül demetleri bırakıyorlar. Ayrıca kabirdeki yakınlarının hayattayken sevdiği yiyecekleri yapan Türkmenler, bu yiyecekleri hem mezarın üzerine bırakıyor hem de ziyaretçilere ikram ediyor.

Eski Tahtakuşlar Mahallesi muhtarı İbrahim Kocabıyık, yaptığı açıklamada, bu geleneğin asırlardır sürdüğünü, bölgede yaşayanların Hıdırellez'de yakınlarının mezarlarında buluştuğunu söyledi.

Kocabıyık, hazırlıkların iki hafta önceden başladığını ifade ederek şunları aktardı:

"15 gün önceden herkes gelir mezarların mermerini yıkar, temizler pırıl pırıl. Aynı evinin önünde oturuyormuş gibi herkes gelir burada oturur. Biz, insanların ölüp yok olduğuna inanmıyoruz. Onlara en azından kabirlerinde cenneti yaşatmaya çalışıyoruz. Onun için temizliyoruz, süpürüyoruz, başlarına suyunu bırakıyoruz. Onlarla birlikte yaşıyoruz. Biz onları ölü olarak kabul etmiyoruz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.