Balıkesir

Kazdağları "Isparta gülü"yle renklenecek

11:13 09 Mayıs 2016
Kazdağları "Isparta gülü"yle renklenecek

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKÇÜ - Balıkesir'de kırsal alanlarda yaşayanların gelirlerinin artırılması, köylüye alternatif gelir kapısı açılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Isparta'dan getirilen ve Kazdağları'na dikilen gül fidanlarından olumlu sonuç alındı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Süleyman Demirel Üniversitesinin destek verdiği, bir Ar-Ge firmasınca yürütülen proje çerçevesinde yaklaşık 3 yıl önce Kazdağları'na dikilen Isparta güllerinden ilk yağ alındı. Kilosu 9 bin dolara varan fiyatlardan satılan gül yağında, beklenenin üzerinde verime ulaşıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Metin Tüzün ile söz konusu Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan, deneme amaçlı gül fidanlarının dikildiği uygulama sahasına giderek, yağlık güllerin ilk hasadına katıldı.

- 3 yıllık çalışma olumlu sonuçlandı

Durukan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, desteklerinden dolayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesine teşekkür ederek, yaklaşık 3 yıllık çalışmalarının olumlu sonuçlandığını söyledi.

Yaptıkları testlerde, Isparta'daki güllerle eşdeğer kalitede, beklediklerinin üzerinde yağ elde ettiklerini vurgulayan Durukan, şöyle konuştu:

"Bu bizim için çok önemli yeni bir kaynak. Kazdağları köylülerine yeni bir iş ve gelir kapısı. Kazdağları'nda yeni bir ekmek kapısı ortaya çıktı. Gül üretmek isteyenlere, elde edecekleri gül yapraklarından yağ çıkartmaları için de makine desteği sağlayacağız. Bu sayede, üreticiler, evlerinin bahçesinde kendi gül yağını üretip satma olanağına sahip olacak. Bu bir Ar-Ge projesidir."

Durukan, dünya piyasalarında gül yağının kilogramının 9 bin dolara varan fiyatlardan alıcı bulduğunu belirterek, "Toplanan 4 ton gül yaprağından ortalama 1 kilogram yağ elde edilebiliyor. Dünyada yılda 10 ton gül yağı elde edilebilirken, bunun yaklaşık yarısını Türkiye üretiyor." dedi.

- Kazdağları, gül bahçeleriyle renklenecek

Ahmet Metin Tüzün ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal alanlardaki vatandaşların gelir seviyelerini artırmak için farklı alanlardaki çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Bu çerçevede alternatif gelir kaynağı olarak Isparta'dan getirilen gül fidanlarını kullanmayı hedeflediklerini vurgulayan Tüzün, şunları kaydetti:

"Ar-Ge firması yetkilisi ve bilim insanı Faruk Durukan ile yaptığımız çalışmalarda, adaptasyonların sağlandığını ve başarılı olunduğunu gördük. Yapılan analizlerde, elde ettiğimiz gül yağının oldukça verimli olduğunu gördük. Bu da bizi ümitlendirdi. Bu çalışmanın sonucunda, çeşitli noktalarda, farklı ekolojik alanlarda bu çalışmayı yenileyerek yaygınlaştıracağız. Üreticilere dağıtacağımız gül fidanları ile daha sonra yapacağımız yağ elde etme tesislerinde, üreticilerimizin elde ettikleri ürünlerin değerlendirilmesini sağlayacağız. Kazdağları'nda gül dikimini yaygınlaştıracağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.