Balıkesir

2. Balıkçılık Çalıştayı

16:36 25 Mayıs 2016
2. Balıkçılık Çalıştayı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, "Mevcut verilerle kota uygulamaya kalkarsak Türkiye'nin stok kanalıyla alınacak maksimum miktar 170 bin ton civarında gözüküyor. Oldukça düşük bir rakam." dedi.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünce düzenlenen 2. Balıkçılık Çalıştayı'na katılan Gücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalıştayda balıkçılıkta kota uygulamasına ilişkin düşüncelerini aktardığını söyledi.

Türkiye'de kotanın nasıl uygulanması gerektiğine değindiklerini belirten Gücü, şöyle konuştu:

"Balıkçılardan da bu yönde beklenti var. Özellikle bir kesimden mucizevi bir balıkçılık çözümüymüş gibi algılanıyor. Kota gelirse Türkiye'ye, balıkçılık ve avcılık sorunları kalkacakmış gibi geliyor. Bu konuyu irdeledik. Önümüzdeki en büyük sorun veri. Birtakım yenilikler yapılıyor, veriler daha iyi toplansın diye uğraşlar veriliyor. Gördük ki mevcut verilerle kota uygulamaya kalkarsak Türkiye'nin stok kanalıyla alacağı maksimum miktar 170 bin ton civarında gözüküyor. Oldukça düşük bir rakam. Bunu diğer ülkelerle de paylaşacağımızı düşünürsek elimize geçecek miktar oldukça düşük olacaktır."

Doç. Dr. Vahdet Ünal ise, Türkiye'de balıkçılığın dengeli ve sürdürülebilir olması için yönetim araçları ve etkilerinin iyi bilinmesi, uygulandığı ülkelerin deneyimlerinden yararlanılması gerektiğini kaydetti.

Ünal, "Kendi balıkçılığımız için doğru yönetim araçlarını tercih etmeliyiz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.