Balıkesir

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

17:20 04 Kasım 2016
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "3. çeyrekte talihsiz hadiselerin, darbe girişiminin etkisiyle belki beklentiler ölçüsünde bir büyüme olmayacak ama biz yine de bir büyüme bekliyoruz." dedi.

Özlü, Balıkesir Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde (BALOSB) yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayacak, 4 fabrikanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, firmalara başarı ve bol kazançlar diledi.

Fabrikaların, jeneratör, transformatör, elektrik panosu, modüler ofis sistemleri gibi ürünlerle katma değeri yüksek üretime katkıda bulunacağını belirten Özlü, "Burada üretilenler, dünyanın hemen her yerine ihraç ediliyor. Ülkemizin böyle nitelikli ve ihracat potansiyeli yüksek yatırımlara çok ihtiyacı var." diye konuştu.

Türkiye'nin 2002'den beri yıllık ortalama yüzde 5'e yaklaşan bir büyüme performansı yakalamasında özel sektörün çok önemli bir payının olduğunu vurgulayan Özlü, "Yeni açılan veya kapasitesi artan her fabrika yatırımı, üretimi, ihracatı artırıyor, daha fazla vatandaş için ekmek kapısı oluyor." ifadelerini kullandı.

- "Yatırımcılar, Türkiye'nin büyük bir potansiyel taşıdığını biliyor"

Özlü, AB'nin yüzde 1,6 büyüme tahminini ifade ettiğini, Amerika'da da durumun bundan çok farklı olmadığını kaydeden, şöyle devam etti:

"Her şeye rağmen Türkiye büyüyor ve büyümeye devam edecek. Bu yıl 1. çeyrekte büyüme oranı yüzde 4,8'di, sonra revize edildi ve 4,7'ye indi. 2. çeyrekte yüzde 3,1'di. 3. çeyrekte talihsiz hadiselerin, darbe girişiminin etkisiyle belki beklentiler ölçüsünde bir büyüme olmayacak ama biz yine de bir büyüme bekliyoruz. Bu yıl da inşallah her ne kadar orta vadeli planda yüzde 3,2'lik bir büyüme tahmin ediyorsak da inşallah bunun üzerinde bir büyüme olur."

Ülkenin kamu yatırımlarıyla büyümeyeceğine dikkati çeken Özlü, şunları kaydetti:

"Kamu yatırımlarıyla ekonomi büyüse bile, bu sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme olmaz. Büyüme, özel sektör eliyle olmalıdır. Bir ülke, özel sektörün yaptığı yatırım, üretim ve ihracatla büyümeli. İnsanların ekmek kapısı, devletten ziyade özel sektör olmalı. Devletin ekonomideki payı, küçülmeli ve özel sektör büyümeli. Bu anlayışımız nedeniyle, özel sektörün önünü açmaya büyük önem veriyoruz. Girişimcilerin ve yatırımcıların önüne turkuaz halılar seriyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi gündem ne olursa olsun, ekonomi yönetimi olarak, iş ve yatırım ortamını iyileştirecek adımlar atıyoruz. Ekonomi yönetimi olarak, Türkiye'ye inanıyoruz ve güveniyoruz. Bizimle birlikte, yerli ve yabancı yatırımcıların da Türkiye'ye inandığını ve güvendiğini görüyoruz. Bazı kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye çok haksız notlar veriyor. Ancak yatırımcılar, onları dikkate almıyor. Yatırımcılar, Türkiye'nin büyük bir potansiyel taşıdığını biliyor."

- "Üretim Reform Paketi"

Bürokrasiyi sürekli azaltan bir yönetim olduğunu anlatan Özlü, Türkiye'yi, dünyanın teknoloji merkezlerinden biri haline de getirmek istediklerini, ileri teknoloji gerektiren ürünlerin tasarlandığı ve üretildiği bir Türkiye inşa etmek istediklerini bildirdi.

Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretim Reform Paketi ile ilgili bir çalışma yapıyoruz ve bunu bütün sanayicilerle paylaşıyoruz, görüş alıyoruz. Bugüne kadar 700'ün üzerinde kurum ve kuruluşa yazdık. Bunların çoğundan geri dönüş gelmedi. Bakın soruyoruz 'Nasıl yapalım?' diye. Bir kısmından görüş geldi. Sanayici, yatırımcı, iş adamı, nasıl bir yatırım ortamı istiyorsa ona uygun kanunlar yapmak istiyoruz. Bürokrasiye takılan, bürokrasinin klasik geleneklerine takılan bir siyasi anlayışı benimsemiyoruz."

Üretim Reform Paketi'nde özellikle organize sanayi bölgelerine yönelik önemli adımlar atacaklarını anlatan Özlü, "Sınai Mülkiyet Kanunu tasarısını yakında TBMM'de yasalaştıracağız. Türkiye'yi 4. sanayi devrimine en iyi şekilde hazırlamak için kamunun ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla bir platform kuracağız. Sanayide akıllı üretim sistemlerini kullanmak için gerekli politika araçlarını, bu platformda belirleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özlü, daha sonra Alimar Jeneratör, Ekosinerji, Trimline fabrikaları ve Best firmasının ilave üretim tesisinin yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediyesince bölgeye yaptırılan itfaiye amirliği ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri Binası'nın açılış kurdelesini kesti.

Törende, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Bakan Özlü'ye tablo hediye etti. Özlü, törenin ardından açılışını gerçekleştirdiği tesisleri gezdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.