Balıkesir

Karides avcıları, hamsicilerden şikayetçi

11:04 25 Kasım 2016
Karides avcıları, hamsicilerden şikayetçi

SERGEN SEZGİN - Marmara Adası açıklarında karides yakalayan balıkçılar, yıllardır avlandıkları meraları bozdukları gerekçesiyle hamsi avcılarından şikayetçi.

Marmara Adası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adada 30 büyük tekne bulunduğunu belirterek, balıkçıların, yasakların kalktığı 1 Eylül'den sonra denizde nasibini aradığını söyledi.

Kasım ayının karides için en güzel zaman olduğunu vurgulayan Özkaya, "Diğer aylarda tekneler lüfer ve palamut avına da çıkıyor ancak kasımda asıl iş karides üzerine oluyor." dedi.

Özkaya, yılda ortalama 300 ton civarında karides yakaladıklarını dile getirerek, kalitesi ve iriliğine göre kilosunun 4 ila 20 lira arasında alıcı bulduğunu anlattı.

- "Bolluk içinde yokluk çekiyoruz"

Bu yıl denizde karides bolluğu yaşandığını ancak canlıya ulaşmada sorun yaşadıklarını belirten Özkaya, şunları kaydetti:

"Hem karides bolluğu hem de fiyatlardan memnunuz. Ama şöyle bir durum var; bolluk içinde yokluk çekiyoruz. Bölgemizde çok kaliteli karides bulunuyor. Bu yıl en büyük sorunumuz hamsiciler. Başımız hamsicilerle dertte. Bizim meralara lamba yakıyorlar. Güçlü ışıklar yüzünden karidesi yerinden oynatıyorlar ve meraları bozuyorlar. Böyle olunca karidesi bulmakta zorlanıyoruz. Bunla da baş edemiyoruz. Herkes ekmeğinin peşinde ancak balıkçıların birbirine destek olarak avlanması lazım."

Özkaya, avladıkları karidesleri iki kaliteye ayırdıklarını anlatarak, taze çıkarılan bu canlıları hemen kıyıya getirip şokladıktan sonra paketlediklerini söyledi.

Genellikle güney illerindeki oteller olmak üzere iç piyasaya sunulan karideslerin kilosunun 4 liradan başladığını belirten Özkaya, "İhracata gidenler ise 10 ila 20 lira arasında değişiyor. İhracatımızı büyük bir kısmı İspanya'ya gidiyor. Diğer bölgelere göre Marmara Denizi'nde en iri karidesler avlanıyor. Bu canlıda bir numarayız." diye konuştu.

Özkaya, yılbaşına kadar genellikle sezonun iyi geçtiğini ancak denizin durumuna göre işlerinin değiştiğini ifade ederek, hamsi avcılarından meralarını bozmamaları konusunda destek istedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.