Balıkesir

"Bandırma ve Çevresi Deniz Sektör Çalıştayı"

15:14 23 Şubat 2017
"Bandırma ve Çevresi Deniz Sektör Çalıştayı"

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi tarafından "Bandırma ve Çevresi Deniz Sektör Çalıştayı" düzenlendi.

Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, üniversitenin konferans salonunda düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki 174 üniversiteden yalnızca aralarında üniversitelerinin de bulunduğu 4-5'inde denizcilik fakültesinin olduğunu söyledi.

Denizcilik fakültesini çok önemsediğini belirten Özdemir, bu fakülteyi öne çıkarıp iddialı olabileceklerini ifade etti.

Deniz olmadan hiçbir ülkenin bugünkü gelişmişlik düzeyine ulaşamayacağına dikkat çeken Özdemir, "Yük taşımacılığında da deniz son derece önemli. Havacılık sektörü çok gelişmesine karşın denizle rekabet edemiyor. Bu nedenle deniz çok önemli. Eğer pazarlara ulaşamıyorsanız, üretimin de anlamı yok." dedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sarı da Bandırma denince akla deniz ve denizciliğin geldiğini dile getirdi.

Denizcilik fakültesinin Bandırma için çok önemli olduğunu vurgulayan Sarı, "Deniz yoksa hayat da olmaz. Bugün, dünya oksijeninin yüzde 70’i okyanuslardan sağlanıyor. Deniz olmazsa uygarlık da olmaz. Önemli keşifler, denizler aracılığıyla gerçekleşmiştir. Amerika kıtası, deniz yoluyla keşfedilmese bulunması belki de 100 yıl sonra gerçekleşecekti. Deniz yoksa, tüketim ve üretim de yoktur." diye konuştu.

Sarı, dünyadaki yük taşıma ticaretinin dönemsel olarak değişen miktarlarda yüzde 80-95 oranında deniz yoluyla gerçekleştirildiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Deniz taşımacılığı, diğer taşımacılığa göre 6-20 kat daha ucuzdur. İnanç ve tarih turizmi de deniz kıyılarında gerçekleşmiştir. Bunların başlarında Erdek sınırları içindeki Kyzikos, Efes ve Troya geliyor. Deniz, tüm uygarlıklara eşlik etmiştir. Bu gerçeklerin ışığında biz, fakülte olarak yalnız gemi adamı yetiştirmekten başka da sorumluluklar üstlenmeyi hedefliyoruz. Ana hedefimiz, denizi tüm boyutlarıyla anlamak ve anlatmaktır."

Çalıştaya Erdek Kaymakamı Hasan Erkal, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, kurum müdürleri, iş adamları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.