Balıkesir

Anadolu Mandasının Islahı Projesi sürüyor

13:17 27 Mart 2017
Anadolu Mandasının Islahı Projesi sürüyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde, Anadolu Mandasının Islahı Projesi sürüyor.

Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürü Deniz Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle Anadolu mandalarının "Murrah" ırkı melezleme ve seleksiyon yoluyla ıslahının amaçlandığını söyledi.

Mandanın, yetiştirme giderlerinin düşüklüğü ve ekonomik düzeyi düşük olan yetiştiriciler için uygun bir çiftlik hayvanı olduğunu anlatan Soysal, şunları kaydetti:

"Manda etinin, sığır etinden yüzde 40 daha az kolesterol, yüzde 12 daha az yağ, yüzde 55 daha az kalori, yüzde 11 daha fazla protein içerdiği, bu nedenle de özellikle kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlığı bulunan kişiler için iyi bir kırmızı et seçeneği olduğu biliniyor. Ayrıca manda sütü, sığır sütünden iki kat daha fazla yağ içermesine karşın, yaklaşık iki buçuk kat daha az kolesterol içeriyor. Projenin ana hedefi, bu sayılan nedenlerle dünyada önemli bir yetiştiricilik potansiyeline sahip mandanın, ülkemizde de yetiştiriciliğinin sürmesine katkıda bulunmaktır."

Proje kapsamında yer alan "Murrah" cinsi mandanın, en bilinen sütçü manda ırkı olduğuna dikkati çeken Soysal, şöyle konuştu:

"Hindistan'da gelişen bu ırkın genellikle siyah renkte olmasına karşın kahverengi veya açık gri renk olanlarına da rastlanıyor. Bu mandaların boynuzları genellikle kısa olup, önce yanlara, sonra yukarıya ve içeriye kıvrılmış şekildedir. Erginlerinin vücut ağırlığı erkeklerde 450-800 kilogram, dişilerde ise 350-700 kilogramdır. Süt yağı ortalama yüzde 7 olup, süt verimi değişik kaynaklarca 300 günde bin 400-2 bin kilogram olarak bildirilse de 3 bin-5 bin kilogram civarında süt verenlerinin bulunduğu biliniyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.