Balıkesir

Mandalar suyla serinletilerek stresten uzaklaştırılıyor

20:47 12 Temmuz 2017
Mandalar suyla serinletilerek stresten uzaklaştırılıyor

Bandırma ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle mandalar, suyla serinletilerek stresten uzaklaştırılıyor.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Entitüsü'nde bulunan mandalar, 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda strese girmemeleri için su püskürtülerek yağmurlama sistemiyle serinletiliyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Ziraat Yüksek Mühendisi Akif Yüksel, müdürlüklerinde bulunan 320 adet mandanın bu yolla serinletilerek sıcaktan korunduğunu söyledi.

Mandaların vücudundaki ter bezlerinin sığırlara göre 10 kat daha az olduğunu ifade eden Yüksel, mandaların bu nedenle terleyemediğini belirtti.

Mandaların, terleyemediğinde vücut ısısını dengeleyemediği için 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda sıcak stresine girdiğini anlatan Yüksel, şöyle konuştu:

"Sıcak stresi denilen şey üreme sistemlerinden beslenme eksikliklerine, değişik hastalıklardan ölüme kadar ilerleyen rahatsızlıklara yol açan bir durumdur. Bu sıcak stresin önüne geçmek için çoğunuzun bildiği gibi çamura yatan manda hikayesinden yola çıkarsak genelde meraya çıkmayan hayvanlarımızı bakımda tuttuğumuz için 30 derecenin üstündeki sıcaklıklarda yağmurlama sistemiyle su püskürterek serinletme yoluna gitmekteyiz."

Kurumlarının ülkedeki tek mandacılık araştırması yapan kurum olduğunu kaydeden Yüksel, "Devlet elindeki tek manda sürüsü bizde bulunmakta. Amacımız elimizde bulunan manda sürüsünün süt verimini yükseltmektir." dedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.