Balıkesir

Sızma zeytinyağı ihracatı

18:22 14 Kasım 2017
Sızma zeytinyağı ihracatı

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, butik işletmelerin palet bazında yaptıkları zeytinyağı ihracatının önünün açılmasını istedi.

Altınoluk Mahallesinde bir zeytin işletmesinde gazetecilerle bir araya gelen Semerci, yaptığı açıklamada, sızma zeytinyağı ihracatıyla ilgili üreticiler olarak sıkıntılarının olduğunu söyledi.

Sızma zeytinyağı ihracatının çok ciddi prosedürünün bulunduğunu ifade eden Semerci, "O prosedürleri yapmak 2-3 palet ürünler için pek ekonomik olmuyor. Ancak konteynır bazında ihracat yaparsak para kazanabiliyoruz. Biz ürünümüzü tanıtmak için 2-3 veya 5 palet zeytinyağı yollamalıyız ki bu ürünü dünya ve Avrupa raflarına çıkaralım." diye konuştu.

Semerci, palet bazında zeytinyağı ihracatıyla ilgili izlenen prosedürü şöyle anlattı:

"Ürünü hazırlıyorsunuz, alıcınız hazır. İlk önce Balıkesir'den Dış Ticaret ve Tarım İl Müdürlüğü personellerini alıp Edremit'e getiriyorsunuz. Burada numuneler alınıp ambalajlara bakılıyor ve numuneler mühürlenerek tarafımıza veriliyor.

Bu numuneleri alıp İzmir'e götürüyorsunuz. Burada da numuneler Hazine Dış Ticareti Laboratuvarında analiz edildikten sonra ürüne ihracat izni veriliyor. Bugün yaklaşık 450-500 kilo ürün bulunan bir palet zeytinyağının kilosundan 2 lira kazansanız bin lira para kazanırsınız. Bir palet zeytinyağı ihracat izni alabilmek için yaptığınız masraf 3-4 bin lira. Dolayısıyla bu konuda bizlerin, bölgenin butik zeytincilerinin önünün açılması açısından bürokratik işlerin kolaylaştırılması gerekiyor."

Bu zorlukların daha önceleri yapılan zeytinyağı ihracatında yaşanan istismarlardan kaynaklandığına dikkati çeken Semerci, "O istismarlardan korktuğu için devlet zeytinyağı ihracatını böyle bir sıkı denetime tabi tutmuş ama buna bir formül bulmak lazım. Bu mühürlenmiş ürünü yurt dışına, buradaki Edremit Zeytin Borsasındaki laboratuvarda yapılan analizle de gönderebilmem lazım." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.