Balıkesir

Öğrencilere engelliler konusunda uygulamalı farkındalık eğitimi

15:31 20 Kasım 2017
Öğrencilere engelliler konusunda uygulamalı farkındalık eğitimi

Ayvalık ilçesinde, Aktif Sosyal Tüm Engelli Dostları (ASTED) Grubu tarafından gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilere engelliler konusunda farkındalık eğitimi verildi.

Edremit Göbelezoğlu Ortaokulu Müdürü Aydın Kulaksızoğlu'nun öncülüğünde, okulun Fen Bilgisi Öğretmeni Onur Kılavuz, Rehberlik Öğretmeni Fatma Erdoğan ile 750 öğrencinin katıldığı etkinlikte, gözleri bağlanan, tekerlekli sandalyeye oturtulan ve koltuk değnekleri kullandırılan öğretmen ve öğrenciler engellilerin yaşadığı zorlukları anlamaya çalıştı.

Tek elle mont giyilmeye çalışılmasının yanı sıra gözleri bantlı iken yere atılan bir anahtarı bulabilmek, tekerlekli sandalyeyle merdiven basamaklarında kalmak, tek elle bir dilim ekmeğe margarin sürebilmek, gözleri kapalıyken patates soymak gibi bir çok testin yapıldığı farkındalık eğitiminde öğretmen ve öğrencilerin çoğu zaman çaresiz kaldıkları gözlendi.

Rehber Öğretmen Fatma Erdoğan, etkinlik sonrası yaptığı açıklamada, düzenledikleri çalışmayla öğrencilere, engellilere yönelik farkındalık kazandırmış olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

ASTED Genel Koordinatörü Namık Tuncel de engelli olanlarla, olmayanlar arasında çok büyük bir boşluk olduğunu söyledi.

Engelli insanları daha iyi anlayabilmek için onlar gibi birkaç dakikalığına yaşamak gerektiğini belirten Tuncel, şunları kaydetti:

"Engelli olmayan insanları, yaptığımız bu etkinliklerle engellilerin dünyasına davet ediyoruz. Koltuk değnekleri, tekerlekli sandalyelerin yanı sıra gözlerini bant yardımıyla kapattığımız çocuklarımıza bu farkındalık eğitimlerini veriyoruz. Bu çalışmaları geleceğimizi teslim edeceğimiz çocuklarımıza yönelik yaparak da en azından yeni nesillerin engellilere yönelik bakış açılarını duyarlılığa çevirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımız, engelli olmanın çok kolay ama engelli olarak yaşamanın çok zor olduğunu anlıyorlar. Bugün engelli olmanın en önemli sebeplerinden biri trafik kazaları. Sağlıklı bireyler bu tür kazaların başlarına gelmeyeceğini sanıyorlar ama başlarına geldiğinde de bu şekilde yaşamak çok zor oluyor. Biz bu yaptığımız çalışmalarla toplumumuzu bilinçlendirerek engellilik farkındalığına dikkatleri çekmeye çalışıyoruz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.