Balıkesir

Cumhuriyet 95 yaşında

15:34 29 Ekim 2018
Cumhuriyet 95 yaşında

Balıkesir'in Edremit, Bandırma, Manyas ve Dursunbey ilçelerinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla törenler düzenlendi.

Edremit'teki kutlamalar Edremit Kaymakamlığı'nda tebriklerin kabul edilmesiyle başladı. Ardından Şehit Hamdibey Meydanı'ndaki kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Kaymakam Ali Sırmalı, 19. Motorlu Piyade Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Aytaç ve Belediye Başkanı Kamil Saka, tören alanında bulunanların bayramını kutladı.

Sırmalı, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'i armağan eden Büyük Önder Atatürk'ü, aziz şehitleri ve gazileri rahmet, minnet ve şükranla andığını söyledi.

Cumhuriyetin ilanının milletin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayan Sırmalı, şöyle konuştu:

"95. gurur yılına ulaşan Cumhuriyetin başarıları, savaştan çıkmış, yanmış, yıkılmış, yokluklar içindeki bir ülkenin demokratik bir rejimle nereden nereye gelebileceğini en güzel biçimde gözler önüne sermektedir. Türkiye Cumhuriyeti yok edilmek istenen bir milletin bağımsızlığına kavuşmak, yeni bir devlet oluşturmak amacıyla giriştiği savaşın sonucunda kurulmuştur. Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet, Türkiye'nin çağdaş ve demokratik bir ülke olarak varlığını ve birikimini sürdürmesinin en önemli güvencesidir."

Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, Edremit Belediyesi Halk Oyunları ekibi folklor gösterisi sundu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere protokol tarafından ödüllerinin verilmesinin ardından tören resmi geçitle sona erdi.


- Bandırma

Bandırma ilçesinde kutlamalar kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, 6. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Albay Selahattin Akalp ve Belediye Başkanı Dursun Mirza, törene katılanların bayramını kutladı.

Kaymakam Yazar, törende yaptığı konuşmada, aziz milletin bugünlere gelmesinin kolay olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Çağdaş ve medeni toplum olma yolundaki koşumuza çelmeler takılmak istenmektedir. Milletimiz hedefsiz ve hafızasız bırakılmak istenmektedir. 15 Temmuz kanlı darbe girişimiyle milletimize saldıran hain FETÖ terör örgütüyle onun iş ortaklarının ve yandaşlarının amacı aynıdır. 2023'e 5 sene kaldı. Vakit yepyeni hedeflere atların eyerlenme vaktidir. Vakit muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için çalışma, çok çalışma vaktidir. Vakit FETÖ, PKK ve diğer terör örgütlerine hak ettikleri tokadı bir kez daha atma vaktidir. Vakit 'Ne Mutlu Türküm Diyene' sözünü haykırma vaktidir."

Konuşmaların ardından şiirler okundu ve halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi.

Tören, kortej geçişiyle son buldu.


- Manyas

Manyas Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Manyas Kaymakamı Muhammed Kaya ve Belediye Başkanı Tancan Barçin, vatandaşların bayramını kutladı.

Türkiye'nin dünyanın en büyük 17'nci ekonomisine sahip olduğunu belirten Kaymakam Kaya, "Türkiye, mazlum ülkelere yardımda da dünya birincisi. Bundan daha gurur verici bir şey olabilir mi? Bunlar hep cumhuriyetimizin bize kazanımlarıdır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı.

Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Tören, resmi tören geçişiyle sona erdi.


- Dursunbey

Dursunbey Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Dursunbey Kaymakamı Emrullah Temizkan'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Raif Eriş Anaokulu öğrencilerinin gösterileri ve Poyrat Halk Dansları topluluğunun hazırladığı halk oyunu gösterisi sergilendi.

Ardından çeşitli dallarda yarışmalarda ödül alan öğrencilere protokol tarafından hediyeler verildi.

Tören, kortej yürüyüşünün ardından sona erdi.

Törene, Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, Garnizon Komutanvekili Orhan Karaaslan, gaziler, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.