Balıkesir

Ege'de Kalıcı Barış İçin Edremit Buluşması

14:30 03 Kasım 2018
Ege'de Kalıcı Barış İçin Edremit Buluşması

Ege'de Barış ve İletişim Derneği ve Ege'de Birlikte Varolma ve İletişim Derneği (Siniparksy) tarafından, Balıkesir’in Edremit ilçesinde, "Ege’de Kalıcı Barış için Edremit Buluşması" etkinliği gerçekleştirildi.

Edremit Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen etkinliğe, Ege'de Barış ve İletişim Derneği Başkanı Bülent Tanık, Siniparksy Başkanı Stratis Pallis, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu ve diğer yetkililer ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Türkiye ile Yunanistan arasında kalıcı barış olmasının, her iki taraf için de önem taşıdığını vurgulayan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, ilçenin barışın sembolü zeytinin merkezi konumunda bulunduğunu kaydetti.

Saka, şöyle konuştu:

"Yerel yönetimler ve uluslararası politika yapıcıları, Ege'nin iki yakasında barış için çaba sarf etmekten sorumluyuz. Yakın zamanda imzaladığımız kardeş şehir protokolü ile Aeneas Kültür Rotası Projesi, iki toplum arasındaki dostluğa katkı sağlayacak. İki gün önce Midilli ile imzaladığımız kardeşlik anlaşması, Türkiye’de bakanlık tarafından da onaylanmış ve Türkiye tarafından resmen yürürlüğe girmiştir."

- "Her iki yakada da aşırılıklara ve aşırı milliyetçiliklere karşıyız"

Siniparksy Başkanı Stratis Pallis de kapılarının tüm iş birlikçilere açık olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Aldığımız kararlarda hepimiz hemfikiriz. Hemfikir olduğumuz kararlara sadığız, ayrı düşüncede olduğumuz kararlarda ise fikir birliğine varmak için bekliyoruz ve çalışıyoruz. Bu gelecekte de aynı şekilde devam edebilmemiz için sağlam bir yöntem. Kurulduğu günden beri derneğimizin kaidelerine sadık kalıyoruz. Her iki yakada da aşırılıklara ve aşırı milliyetçiliklere karşı tavrımız, duruşumuz belli ve bu şekilde devam ediyoruz. Elimizden geldiğince yerinden, yurdundan olmuş insanların yanında yer almaya çalışıyoruz. Bu, her iki ülkenin son yıllarda karşı karşıya kaldığı önemli sorunlardan biri."

Ege'de Barış ve İletişim Derneği Başkanı Bülent Tanık ise Siniparksy ile 20 yıldan daha uzun süredir barış mücadelesi vermeye devam ettiklerini anlattı.

Konuşmaların ardından kalıcı barış çalışmalarını aralıksız sürdüren iki ülkedeki derneklerin yetkilileri, birbirlerine ödüller verdi.

Heyet daha sonra Altınoluk Mahallesi'nde 2001 yılından beri kazı çalışmalarının sürdüğü Antandros Antik Kenti'ne geçerek inceleme yaptı. Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Zekiye Gülçin Cömert, kazılar ve bulgular hakkında Yunan heyete açıklamalarda bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.