Genel greve zabıta ve doktorlar damga vurdu

​Yunanistan'ın başkenti Atina'da sendikaların çağrısıyla gerçekleşen ve 24 saatlik genel greve destek veren kamu ve özel sektör çalışanlarının protesto gösterileri olaysız sona erdi.

GİRİŞ 16.07.2013 11:55 GÜNCELLEME 16.07.2013 17:02

AB ve IMF'nin yeni kredi dilimi karşılığında talep ettiği kemer sıkma politikalarına karşı çıkan on binlerce çalışan, Atina'nın çeşitli meydanlarında toplanarak slogan, afiş ve dövizlerle hükümetin yarın oylamayı planladığı torba yasa tasarısını protesto etti.

AB ve IMF'nin talebi üzerine hazırlanan ve 15 bin memurun başka birimlere tayini ya da işsiz kalmasının yolunu açan çoklu yasa tasarısını protesto etti. Atina merkezindeki yollar sabah saatlerinde trafiğe kapatılırken; Sintagma, Panepismiou ve Evangelismos metro durakları ise güvenlik sebebiyle kapatıldı.
Bugün uygulanan 24 saatlik genel grev sebebiyle protestolar, ülke genelindeki Selanik gibi büyük şehirlerin tamamında çeşitli gösterilerle dile getirildi. Hükümetin tasarruf kapsamında özellikle yerel yönetimlere yönelik önlemleri, son bir haftadır çeşitli eylemlerle protesto ediliyordu.

ZABITALAR AYAKTA

Hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce zabıta, uzun uzun siren ve düdük çalarak parlamento önünde gösteri yaptı. Belediyelerde çalışan 3 bin 500 zabıtanın ya başka birimlere tayini ya da işlerini kaybetmesi söz konusu.

Yaz aylarında verilecek 7 milyar Euro civarındaki kredi dilimi karşılığında Avrupa Birliği ve IMF'nin talep ettiği kesintileri uygulamaya koyan hükümet, 15 bin kamu çalışanını 2014 sonuna kadar işten çıkarmayı hedefliyor.

Torba yasayla teknik liselerde çalışan 2 bin öğretmenin işsiz kalması ve bazı teknik liselerin tamamen kapatılması bekleniyor. Bu okullarda okuyan 15 bin öğrencinin ise başka liselere kaydırılması öngörülüyor.

Cihan Haber Ajansı (CİHAN) mikrofonuna konuşan Panayotis adlı zabıta, "Varolan haklarımızı korumak ve onurlu bir yaşam sürmek için mücadele ediyoruz. Maalesef yeni yasa tasarısı 3 bin 500 zabıtanın işsiz kalmasını öngörüyor." ifadelerini kullandı.

DOKTORLARDAN İSKELETLİ MESAJ

Sağlık sektöründeki tasarruf tedbirlerini protesto eden doktorlar, herkese ücretsiz sağlık hizmeti verilmesini talep etti. Sedye içerisinde bir iskelet taşıdı. Siyah bayraklarla başbakan ve bakanları protesto eden sağlık çalışanlarının eylemi dikkat çekti.

Çoklu yasa tasarısı dün ekonomi komisyonundan geçerken, tepkiler üzerine Başbakan Antonis Samaras ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos'un yasa tasarısında bazı küçük düzeltmeler yaptıktan sonra yarın yapılacak oylama için genel kurula gönderecekleri öğrenildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı