Bosna Hersek'e 120 yılın en yoğun yağışı

Bosna Hersek ve Sırbistan'da aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu meydana gelen selin bilançosu her geçen saatte daha da artıyor.

Bosna Hersek'e 120 yılın en yoğun yağışı
Bosna Hersek'e 120 yılın en yoğun yağışı
GİRİŞ 15.05.2014 18:06 GÜNCELLEME 15.05.2014 18:06

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başta Ilıca semti olmak üzere Vlakovo, Gladno Polye, Osjek ve Pazariç semtlerinde evleri sular altında kalan vatandaşlar, su seviyesinin her geçen saatte yükselmesi nedeniyle binaların çatılarına çıkarak tahliye edilmeyi bekliyor. İtfaiye ve sivil savunma ekipleri, vatandaşların tahliyesi için çaba gösterirken, olayın büyük boyutta olması nedeniyle her bölgeye yetişmekte güçlük çekiyor. Ilıca semtinden şimdiye kadar bazı vatandaşların tahliye edildiği, ancak bir kısmının ise evlerini terk etmek istemediği öğrenildi.

Saraybosna'daki bazı bölgelerde ise su taşkınlarına karşı kum torbalarıyla tedbir alındığı görüldü. Saraybosna'nın ortasından geçen Milyaçka Nehri'nde ise son 10 yılın en yüksek seviyesi tespit edildi. Milyaçka'nın geçtiği bazı bölgelerde, set duvarlarının yıkılması nedeniyle taşkın yaşandı. Bu nedenle de kent merkezindeki trafik felç oldu, toplu taşıma araçları servis dışı kaldı.

Bosna Hersek Federal Meteoroloji Merkezi ise yaptığı açıklamada, son 120 yılın en şiddetli yağışının görüldüğünü ve söz konusu yağışların pazar gününe kadar devam edeceği kaydedildi.

-Bosna Hersek'te en kritik durum Maglay kentinde yaşanıyor-

Bosna Hersek'in Zenitsa-Doboy Kantonu bölgesinde bulunan Maglay kenti ise tamamen sular altında kaldı. Şehir merkezindeki su seviyesi 2,5 metreye ulaşırken, şehir genelinde su ve elektrik kesintisinin de yaşandığı bildirildi.

Bosna Hersek'teki en önemli Türk yatırımlarından Natron Hayat Fabrikası'nda mahsur kalan yaklaşık 70 işçi ise sabah saatlerinden bu yana kurtarılmayı bekliyor.

Natron Hayat Fabrikası Genel Müdür Vekili Mirko Staniç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri yetkilileri ve sivil koruma ekipleri ile görüştüğünü, işçilerin tahliye edilmesi için gerekli operasyonların başlatıldığını söyledi. Su seviyesi sürekli yükseldiği için işçilerin bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Staniç, işçilerin fabrikanın yüksek katlarında sudan korunmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Askeri birlikler ise öğle saatlerine kadar, 2 helikopter ile Maglay şehrinde mahsur kalan 8 vatandaşı tahliye etti. Helikopter ile tahliye çalışmalarına, öğleden sonra kötüleşen hava koşulları nedeniyle ara verildi.

Bu arada, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek Savunma Bakanı Zekeriyah Osmiç, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetler Ortak Genelkurmay Başkanı Ante Yeleç ve Güvenlik Bakanı Yardımcısı Mladen Çavar da, incelemelerde bulunmak üzere helikopterle Maglay kentini ziyaret etti.

Bakir İzzetbegoviç, şu anda en önemli şeyin vatandaşları korumak olduğunu, ortaya çıkan hasarın daha sonra onarılacağını söyledi.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin, Savunma Bakanlığı'na sivil savunma ekiplerine hizmet etmeleri doğrultusunda emir verdiğini belirten İzzetbegoviç, şahit oldukları görüntülerin depresif ve korkunç olduğunu kaydetti.

İzzetbegoviç, "Umarım nehirlerin su seviyesi azalacak. Çok şükür, şu ana kadar can kaybı yaşamadık. Nehirler taşmış, bazı şehirlerle iletişim kurmak imkansız halde, fakat vatandaşlarımıza yardım edebilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Bakanı Damir Maşiç, Bosna-Hersek Federasyonu Başkan Yardımcısı Svetozar Pudariç ve Bosna Hersek Parlamentosu Milletler Meclisi Milletvekili Mehmed Bradariç ise Maglay kentine gitmek için araçla hareket etti. Ancak heyet, kent girişindeki alt geçitten yükselen su seviyesi yüzünden kente giremeden geri dönmek zorunda kaldı.

Zenitsa'daki heyelanda araçlar toprak altında kaldı

Bosna Nehri'nin Zenitsa kentinde taşması nedeniyle Zenitsa-Nemila karayolunda da heyelen meydana geldi, Heyelanda, bir kamyon ve ambulans toprak altında kaldı. Olayda ölü ya da yaralı olup olmadığı hakkında henüz kesin bir bilgi verilmedi. Toprak altındaki araçların çıkartılması için çalışma başlatıldı.

Öte yandan, büyük sel felaketinin yaşandığı Zenitsa-Doboy ve Tuzla kantonlarında doğal afet durumu ilan edildi.

Brçko Distrikt

Ülkenin kuzeyinde bulunan Brçko kentine giden tüm yollar ise sel yüzünden trafiğe kapatılırken, şehirde yaklaşık 300 ev sular altında kaldı.

Bu sabah yerel yönetimin yaptığı olağanüstü oturumun ardından, Kamu Güvenliği Merkezi Başkanı Uroş Voynoviç, şimdiye kadar 40 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Brçko Büyükşehir Belediye Başkanı Anto Domiç ise okullarda eğitime bugün ve yarın ara verildiğini, vatandaşlara kum torbaları, yağmurluk, bot ve gıda dağıtımı yaparak yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan Bratunats şehrinin Podgradats semtinde Krijevitsa Nehri taştı. Taşkın sonucu, Stoyan Milunkoviç adlı vatandaşın evi tamamen yıkıldı. Milunkoviç'in, dört çocuğunu evden büyük zorlukla çıkarmayı başardığı öğrenildi.

Bosna Hersek'in kuzeydoğusunda Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Şekoviçi ve Tesliç belediyelerinde de olağanüstü durum ilan edilirken, Şekoviçi'den 13 vatandaş helikopterle tahliye edildi.

Bosna Hersek'te aşırı yağışlarla birlikte heyelan ve yol çökmeleri nedeniyle birçok bölgede de karayollarında sorunlar yaşanıyor. Tuzla-Doboy, Tuzla-Oraşye, Maglay-Doboy, Kladany-Jivinitse, Biyelyina-Tuzla, Kladany-Vlasenitsa, Biyelyina-Brçko ve Yanya-Zvornik, yollarının trafiğe kapalı olduğu belirtildi.

Sırbistan

Sırbistan genelinde sel nedeniyle mahsur kalan 600'den fazla kişi tahliye edilirken, ülke genelinde olağanüstü durum ilan edildi. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bir vatandaş ve itfaiye görevlisi, sel sularına kapılarak yaşamını yitirirken, sulara kapılan bir vatandaştan da haber alınamıyor.

Ülke genelinde 300 evin sular altında kaldığı, sivil savunma ekiplerinin, vatandaşları tahliye etmek için ellerinde olan tüm kaynakları kullandıkları bildirildi.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'in başkanlığında Ulusal Acil Durum Konseyi toplantı yaptı. Vuçiç, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin tamamında olağanüstü durum ilan edildiğini ve bunun mevcut tüm kapasiteleri kullanmak anlamına geldiğini söyledi. Vuçiç, vatandaşlara da yapılan uyarıları dikkate alma çağrısında bulundu.

Yağmura karşı çözüm bulmanın zor olduğunu dile getiren Vuçiç, "Bu sebepten dolayı halkımızın hayatını korumamız çok önemli. Evinizi terk etmenin zor olduğunu anlıyorum, fakat eşyalarınız ve evinizi korumak için hayatınızı riske atmayın" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi