Bosna Hersek'te hükümet kurma çalışmaları

Bosna Hersek'te, 12 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından hükümet kurma çalışmaları başladı.

Bosna Hersek'te hükümet kurma çalışmaları
Bosna Hersek'te hükümet kurma çalışmaları
GİRİŞ 15.11.2014 18:45 GÜNCELLEME 15.11.2014 18:45

Bu kapsamda, seçimlerin galibi olan merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurucusu olduğu Demokatik Eylem Partisi (SDA) ile ülkede yaşayan ve Hırvatları temsil eden en büyük siyasi parti konumundaki Hırvat Demokratik Birliği (HDZ BİH) arasında, kanton ve federasyon düzeyinde koalisyon kurulması konusunda uzlaşı sağlandı.

HDZ BİH lideri Dragan Çoviç, bugün Mostar'da Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve SDA Başkan Yardımcısı Bakir İzzetbegoviç ile bir araya geldi.

Toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Hırvat üyeliğine seçilen Çoviç, yapılan görüşmenin ardından, iki partinin kanton, entite ve devlet düzeyindeki görüşlerinin yakınlaştığını ve bu şekilde HDZ BİH ile SDA arasındaki ortaklığın tüm düzeylerde belirlenmiş olduğunu söyledi.

SDA ile HDZ BİH arasındaki ortaklığın alternatifinin olmadığını ifade eden Çoviç, "Umarım ki önümüzdeki hafta 10 kantonun hepsinde meclisleri kuracağız. Bu kapsamda, Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'na başkan atamamız gerekiyor. Bosna Hersek'in istikrarını ve bu ülkede yaşayan tüm halkarın çıkarlarını korumalıyız" diye konuştu.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyeliğine yeniden seçilen ve SDA Başkan Yardımcısı Bakir İzzetbegoviç, devlet düzeyinde koalisyon kurulmadığını ancak bunun da yakın bir zamanda gerçekleşeceğini ifade etti.

Bosna Hersek Federasyonu düzeyinde ise hükümeti SDA, HDZ BİH ve Demokratik Cephe'nin (DF) kuracağını belirten İzzetbegoviç, devlet düzeyinde de kolay bir şekilde koalisyona ulaşabileceklerine inandığını söyledi.

Bosna Hersek'te dört sene önce gerçekleştirilen devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde hükümet kurma çalışmaları 16 ay sürmüştü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çocuklara armağan edilen ilk bayram TBMM arşivinde
İYİ Parti Genel Başkan adayı Akalın'dan sahte kimlik iddiası!