Eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı defnedildi

Eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı Jelev için Sofya'daki Aleksandar Katedral'inde tören düzenlendi.

Eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı defnedildi
Eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı defnedildi
GİRİŞ 01.02.2015 16:59 GÜNCELLEME 01.02.2015 16:59

Bulgaristan'da hayatını kaybeden komünizm sonrası demokratik döneminin ilk Cumhurbaşkanı Jelyü Jelev, başkent Sofya'daki Aleksandar Nevski Katedrali'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Bulgaristan Ortodoks Kilisesi Patriği Nefofit'in yönettiği seremoniye Türkiye'den Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanı sıra Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ile Bulgaristan'dan üst düzey yetkililer katıldı.

Törene katılan ve taziye defterini imzalayan Müezzinoğlu, "Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinin zor dönemde iyileştirilmesine en çok vesile olan Jelyü Jelev'in toprağı bol olsun" dedi.

Jelev'i "son derece reel düşünen ve dünyayı reel analiz edebilen bir politikacı" olarak niteleyen Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerde, zor sıkıntılı ve gerilimli bir dönemde son derece sağduyulu ve çözüm üreten bir anlayışla çalışmış bir devlet adamıydı. Bu çerçevede özellikle Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinde çok önemli bir rolü oldu. Türk halkı da Jelyü Jelev'i bu duruşuyla son derece değer verdiği, saygı duyduğu bir devlet adamı olarak görür"

Bakan Müezzinoğlu, Jelev'in vefatı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümetin başsağlığı dileklerini Bulgaristan halkına getirmek üzere geldiklerini belirterek, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin her geçen gün daha iyi noktaya gelmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Rosen Pleneliev de törende yaptığı konuşmada, "Kararlığı ve gelecekle ilgili öngörüsüyle Jelev gerçek bir devlet adamı örneğini teşkil eder" dedi.

Başbakan Boyko Borisov, Jelev'in son yolculuğunda onu seven halkı tarafından uğurlandığını belirleterek, "Jelev'in hayatında söylediği her söz değerli, ciddi ve zamanında söylenmiş söz olmuştur" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye iddiası gündem olmuştu: Katar'dan Hamas açıklaması
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!