Yeni Cumhurbaşkanı Kitaroviç yemin etti

Hırvatistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Kitaroviç yemin etti.

Yeni Cumhurbaşkanı Kitaroviç yemin etti
Yeni Cumhurbaşkanı Kitaroviç yemin etti
GİRİŞ 15.02.2015 16:08 GÜNCELLEME 15.02.2015 16:08

Hırvatistan'da, 11 Ocak'ta yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, yüzde 50,74 oy alarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçilen Kolinda Grabar Kitaroviç için başkent Zagreb'de yemin töreni düzenlendi.

Aziz Marko Meydanı'ndaki yemin törenine dokuz devlet başkanı, bir başbakan, dört meclis başkanı, altı bakan, ülkedeki dini temsilciler ve diğer konuklar katıldı.

Tören alanına eşi Yakov ile yürüyerek gelen Kolinda Grabar Kitaroviç, yol boyunca vatandaşlarla selamlaşıp sohbet etti.

Kitaroviç, Hırvatistan milli marşıyla başlayan törende, cumhurbaşkanlığı yeminini etti.

Daha sonra yemini imzalayan Kitaroviç'e, "Cumhurbaşkanlığı Kuşağı" teslim edildi.

Yasalar gereği Kitaroviç, 19 Şubat'tan itibaren resmen cumhurbaşkanlığı görevine başlayacak ve bu görevini 19 Şubat 2020 tarihine kadar sürdürecek.

Kitaroviç, törende yaptığı konuşmada, sorumluluğunun bilincinde olduğunu belirterek Hırvatistan'ı daha zengin bir ülke haline getirmek için elinden geleni yapacağını ifade etti. Kitaroviç, "İdeolojisine ya da kökenine bakmaksızın tüm Hırvatistan vatandaşlarının cumhurbaşkanı olacağım" dedi.

Dış politikada AB, NATO ve komşularıyla işbirliğine devam edeceklerini kaydeden Kitaroviç, tüm Güneydoğu Avrupa ülkelerinin Avrupa-Atlantik kurumlarına üyeliğinin stratejik çıkarı olacağını söyledi.

Kitaroviç, "Güneydoğu Avrupa ülkelerinin de Avrupa ailesinin üyeleri olmasını istiyorum. Bu kapsamda işbirliğine hazırız. Ayrıca komşularımızla aramızdaki sorunların da artık çözüme kavuşturulmasını diliyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı süresince özellikle gençlere önem vereceğini belirten Kitaroviç, ülkedeki gençleri yeni Hırvat birliğinin liderleri olarak gördüğünü ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...