Yunanistan için karar verildi

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın mali paketiyle ilgili kararı verdi.

Yunanistan için karar verildi
Yunanistan için karar verildi
GİRİŞ 21.02.2015 09:40 GÜNCELLEME 21.02.2015 09:40

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın Şubat sonunda sona eren mali programının 4 ay şartlı uzatılması konusunda anlaştı. 

Avusturya Maliye Bakanı Hans Jörg Schelling, Euro Bölgesi maliye bakanlarının 5 saate yakın süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın mali programının "şartlı olarak" 4 ay uzatılacağını söyledi. 

Schelling, Yunanistan'ın uzatma karşılığı hangi reformları hayata geçireceğini Pazartesi troykaya sunacağını ve uygun görülmesi halinde Euro Bölgesi maliye bakanlarının Salı günü nihai onayı vereceğini belirtti. 

YUNANİSTAN'DAN NELER İSTENİYOR?

Yunanistan'ın uygulamaya koyacağı tüm reformların bir listesini Euro Bölgesi ve IMF'ye sunması isteniyor. Atina'ya kredi ödemesi bu listenin onay alması halinde yapılacak. Ancak, Yunanistan Troyka heyetinden vazgeçilmesi hususunda istediğini elde edemedi.

Bununla birlikte Yunanistan, önümüzdeki pazartesi akşamına kadar bundan sonra izleyeceği reformlarla ilgili ciddi yol haritası sunması gerekiyor. Toplam kamu harcamalarında halen var olan programın dışına çıkılması söz konusu değil. Vergi gelirlerini artırmaya yönelik bir program sunması gerekiyor. 

Sunulan program, Euro Bölgesi’nin tatmin ederse ay sonuna kadar buna yönelik yeşil ışık yakılıp mali yardım için tuşa basılacak. Fakat şu an için bankalara yönelik mali yardım söz konusu değil. Bu da önümüzdeki dört ay içerisinde yapılacak olan Yunanistan’ın yeni ve gözden geçirilmiş programı doğrultusunda yapılacak. 

ESKİ PROGRAMA DÖNÜLEBİLİR

Eğer yeni sunulan program Euro Bölgesi’ni tatmin etmezse eski programa dönülecek. Almanya’nın da dilediği üzere Yunanistan’ın borcunun iskontoya uğraması, vazgeçilmesi ya da kısmen silinmesine yönelik herhangi bir unsur kabul edilmedi.

Yunanistan mali programının 6 ay uzatılması için dün resmi başvurusunu yapmış, bunun üzerine Euro Bölgesi maliye bakanları olağanüstü toplanma kararı almıştı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Atina'dan gelen mektupta, "önemli bir çözüm önerisi" sunulmadığını açıklamış, Alman Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jäger ise "Mektubun Euro Bölgesi'nin belirlemiş olduğu kriterlerle alakası yok" ifadesini kullanmıştı.

ÇİPRAS'TAN 'TRUVA ATI' ELEŞTİRİSİ 

Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras'la telefonda görüştü.

Atina'da medyaya görüşmeyle ilgili açıklamada bulunan hükümet yetkilileri, Çipras-Merkel görüşmesinde borç krizinin ele alındığını söyledi. Çipras'ın Merkel'e Almanya'nın katı tutumunu eleştirdiği ileri sürüldü.

İddialara göre Alman hükümetinin temsilcileri Yunanistan'ın son girişimini "Truva atı" diye niteledi. Çipras, Alman yetkilinin kullandığı ifadeye tepki gösterdi.

Öte yandan ABD yönetimi borç krizinde uzlaşma çağrısında bulundu. ABD Maliye Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisi, "Borç krizinde uzlaşmaya varılması Euro ve küresel ekonomi açısından önem taşıyor" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!