Saraybosna'da asırlık mukabele geleneği

Ramazan aylarıyla özdeşleşen en önemli geleneklerden biri olan mukabele, Bosna Hersek'te de asırlardır yaşatılıyor.

Saraybosna'da asırlık mukabele geleneği
Saraybosna'da asırlık mukabele geleneği
GİRİŞ 29.06.2015 12:48 GÜNCELLEME 29.06.2015 12:48

Başkent Saraybosna'nın en eski camilerinden biri olan Gazi Hüsrev Bey Camisi, mukabele geleneğinin yaşatıldığı yerlerin başında geliyor. Osmanlı'nın Bosna Sancakbeyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 16. yüzyılda inşa ettirilen camide, on hafız her ramazan biri sahurdan diğeri ikindi namazından sonra günde iki kez mukabele okuyor.

Saraybosna'nın tanınmış hafızlarının okuduğu mukabelelere, vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. Her yaştan çok sayıda Saraybosnalı Müslüman, hafızların okuduğu mukabeleleri, Kur'an-ı Kerim'den takip ediyor.

Gazi Hüsrev Bey Camisi Başimamı Hafız Mensur Malkiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde okunan mukabelenin Bosna Hersek'e özgü olduğunu belirterek "Bosna mukabelesi" olarak nitelendirdiği bu mukabelenin okunuş şeklinin dünyada tek olduğunu ifade etti.

Mukabeleyi okuyan hafızların cemaatin önüne oturduğunu, mukabeleyi dinleyip takip eden cemaatin ise hafızlara dönük olduğunu anlatan Malkiç, "Bosna mukabelesi bizim incimiz. Dünya genelinde mukabelenin bu şekilde okunması çok bilinmiyor. Türkiye'de okunan mukabeleler buna benzer ancak aynı değil" dedi.

Malkiç, mukabelenin aynı zamanda Kur'an-ı Kerim okuyanlar ile dinleyenleri bir araya getirdiğine işaret ederek mukabelenin ayrıca hem Kur'an-ı Kerim okuyan hafızların hem de dinleyen ve takip edenlerin kendilerini geliştirmelerine fayda sağladığını kaydetti.

"Mukabelenin dini ve manevi boyutu da var"

Mukabelenin bir diğer önemli boyutunun ise manevi ve dini boyutu olduğunu anlatan Malkiç, Allah'ın, ramazan ayı boyunca Kur'an-ı Kerim okuyan ve dinleyenlerin üzerine rahmetini gönderdiğini söyledi.

Malkiç, teravih namazlarına ve mukabelelere ilgi gösteren gençlerin sayısının her yıl arttığına dikkati çekerek "Gençler, Kur'an kurslarında ve okullarında Kur'an-ı Kerim okuyor. Ramazan ayında mukabeleye gelerek, öğrendiklerini tazeliyorlar" diye konuştu.

Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde ramazan boyunca her sahurdan ve ikindi namazında sonra okunan mukabelenin yanı sıra caminin yanı başındaki Gazi Hüsrev Bey Türbesi'nde caminin başimamı tarafından her gün bir cüz Kur'an-ı Kerim okunuyor.

Öte yandan, her gün öğle namazının ardından 30 kişinin birer cüz okuyarak indirdikleri hatim ise Hazreti Muhammed'e, ashabına ve camiyi yaptıran Gazi Hüsrev Bey'e hediye ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!