''Üç kuşak'' birden toprağa verilecek

Srebrenitsa'da bu yıl ''üç kuşak'' birden toprağa verilecek

''Üç kuşak'' birden toprağa verilecek
''Üç kuşak'' birden toprağa verilecek
GİRİŞ 06.07.2015 11:20 GÜNCELLEME 06.07.2015 11:20

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykırımın 20. yılında toprağa verilecek 136 kurbanın cenazelerinin konacağı tabutlar, ülkenin orta kesimlerindeki Visoko şehrinde hazırlandı.

Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 11 Temmuz'da düzenlenecek toplu cenaze ve anma töreninde toprağa verilecek kurbanların en yaşlısı öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Bu yıl defnedilecekler arasında ayrıca öldürüldüklerinde 16 yaşında olan 8 soykırım kurbanı da bulunuyor.

Soykırım kurbanlarının kimlik tespit işlemlerinin yapıldığı Visoko'daki merkez sorumlusu Sabahudin Çoşoviç, bugüne kadar yaklaşık 6 bin kurbanın kimlik tespitinin yapıldığını, hala kimlik tespiti yapılmamış 550 kurban cenazesinin daha bulunduğunu söyledi.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Sözcüsü Leyla Çengiç de bu yıl defnedilecek kurbanlar arasında tüm erkek bireyleri katledilmiş ailelerin bulunduğuna işaret ederek, "Bu yıl defnedilecek kurbanların en yaşlısı, öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Kendisi, oğlu ve torunu ile birlikte toprağa verilecek. Bu yıl ayrıca, İsmet Mehmedoviç isimli kurban da üç oğlu ile birlikte defnedilecek" şeklinde konuştu.

Çengiç, 11 Temmuz'daki cenaze töreninde toprağa verilecekler arasında öldürüldüklerinde 16 yaşında olan 8 kurbanın bulunduğunu aktararak, öldürüldüğünde reşit olmayan toplam 18 kurbanın bu yıl toprağa verileceğini söyledi.

Bu yıl defnedilecek 136 soykırım kurbanının cenazesini taşıyan konvoy, 9 Temmuz'da Visoko'dan hareket edecek. Başkent Saraybosna'dan geçecek olan konvoy, daha sonra 11 Temmuz'da cenaze töreninin düzenleneceği ve kurbanların toprağa verileceği Potoçari'ye götürülecek.

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılı dolayısıyla düzenlenecek törene aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katılacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır