Pusina: Cumhurbaşkanı Erdoğan, ahtapotu durdurdu

Eski Bosna Hersek İçişleri Bakanı Jusuf Pusina 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 17.09.2016 12:24 GÜNCELLEME 17.09.2016 13:20
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Eski Bosna Hersek İçişleri Bakanı Jusuf Pusina, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, "Halk o gece sokağa çıkmasaydı, kaç kişinin öldürüleceğini, yaralanacağını, hapse atılacağını bir düşünün. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan o gece sadece darbe ile yetinmeyecek ve büyük olasılıkla Türkiye'yi bölecek bir ahtapotu durdurdu." dedi.

Bir dönem Bosna Hersek'in İstanbul Başkonsolosu olarak da görev yapan Pusina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Bosna Hersek ilişkilerini, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin ekonomisi güçlü ve siyasi anlamda saygı duyulan, artık hakkında kararlar alınan değil, bizzat karar alma sürecine müdahil bir ülke haline geldiğini ifade eden Pusina, tüm bunların, güçlü ve birlik içinde bir Türkiye arzulamayan bazı kesimler için engel teşkil ettiğini söyledi.

Pusina, bu kesimlerin Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrarı durdurmak adına bazı hamleler yapma gereksinimi duyduğunu kaydederek, "Tüm faktörlerden biri de ülkedeki en küçük birimden en üst birime kadar örümcek ağı ören FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen idi. Bu örgüt, işi öngörüldüğü şekilde bitirecekti." diye konuştu.

Güvenlik konusundaki uzman kişilerin, Gülen'in "bu maceraya" yalnız giremeyeceğini iyi bildiğini belirten Pusina, örgütün darbe girişiminde birçok kurum ve kuruluşun, hatta bazı ülkelerin desteğini aldığını vurguladı.

Pusina, Türkiye'deki seçilmiş hükümetin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, birkaç yıldır bu örgüte dair uyarılarda bulunduğunu anımsatarak, FETÖ'nün darbe girişimi gecesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halka yaptığı "sokağa çıkın" çağrısının, darbecileri şaşırtan, beklenmedik bir hamle olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine halkın o gece sokağa döküldüğünü hatırlatan Pusina, "Erdoğan o gece sadece bir lider ve otorite değil, aynı zamanda Türkiye'de barış isteyen bir vatansever olduğunu da gösterdi." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ahtapotu durdurdu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkı sokağa çağırarak, belki de Mısır'dakinden dahi daha kanlı sonuçlanabilecek bir süreci engellediğini söyleyen Pusina, şu ifadeleri kullandı:

"O günlerde de bu darbe girişimin iyi organize olduğunu belirtmiştim. Darbe girişimine ordudan, bürokrasiden, polisten, muhalefet partilerinden dahil olanlar vardı. Aynı zamanda enformasyon olanakları, devlet kurumları, havalimanları, köprüler, garlar bloke edilmişti. Meclise saldırılmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan öldürülmek istenmişti. Halk o gece sokağa çıkmasaydı, kaç kişinin öldürüleceğini, yaralanacağını, hapse atılacağını bir düşünün. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan o gece sadece darbe ile yetinmeyecek ve büyük olasılıkla Türkiye'yi bölecek bir ahtapotu durdurdu. Aslında bu, üzerinde az konuşulan, tartışılan ve belki de konuşulmak istenmeyen mesele."

Mısır'daki darbenin tek bir generalin önderliğinde gerçekleşmesine rağmen çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini veya hapse atıldığını anımsatan Pusina, Türkiye'deki darbe girişimine ise ordunun farklı birimlerinden çok sayıda generalin katılmış olmasına rağmen girişimin başarısız olduğunu kaydetti.

Pusina, Türkiye'deki girişimin halkın sokağa inmesi sonucu engellendiğini belirterek, Türkiye'deki iktidarın ve muhalefetin birlikte darbeyi kınaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklemesiyle ülkede yeni bir demokrasi süreci mozaiği inşa edildiğini söyledi.

"Gülen'in Türkiye'de yargılanması kaçınılmaz"

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi konusunda ABD'nin Türkiye'nin talebini karşılamasını beklediğini dile getiren Pusina, "Gülen'in Türkiye'de yargılanması kaçınılmaz." ifadesini kullandı.

Pusina, Fetullah Gülen'in terör örgütünün Türkiye genelinde dallanıp budaklandığını aktararak, bu örgütün Türkiye dışında da ağlarının bulunduğunun herkesçe bilindiğini söyledi.

Gülen'in Türkiye'ye iadesinin, 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşananlara karıştığının ya da doğrudan katıldığının kanıtı olduğunu vurgulayan Pusina, Türkiye ile ABD arasındaki teröristlerin iadesine ilişkin anlaşma göz önüne alındığında, ABD'nin Gülen'i iade etmemek için çok fazla şansı olmadığını kaydetti.

Pusina, her ne kadar Gülen'in iade edileceğini düşünse de bunun "bir gece olup bitecek bir iş olmadığını" ifade ederek, "Nihayetinde Gülen'in Türkiye'ye iade edileceği ve burada yargılanacağı kanaatindeyim." şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR 13
  • İbo 7 yıl önce Şikayet Et
    Attatürk ismet inanüden darbe yedı ecevıt turgut özal sükeyman demırel etrafındakı düşman olanları temızlemedı aynı hatayı yapıyorsun reis acıma acınacak hala gelırsın
    Cevapla
  • ankara 7 yıl önce Şikayet Et
    herşeyi ismete atıyorsunu :)))
    Cevapla
  • seyfullah 7 yıl önce Şikayet Et
    Erdogan bize Allahın bir lutfu Rabbimize herzaman şükretmeliyiz İnşallah dostların gurur duydugu düşmanların korktugu bir devlet olacagız
    Cevapla
  • Namiq 7 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler Pusina
    Cevapla
  • Asabi 7 yıl önce Şikayet Et
    Rte yi iyi tanıyan biri onun çağrısını beklemeye gerek duymaz bilir ki başkanımız milletine ulaşamasa dahi muhakkak milletine ihtiyaç duyar ve vatan millet sevdalısı ve kendisini seven vatandaşlarının bu ülkeyi işgalden kurtarmak için sokağa çıkmasını isterdi. İşte bu yüzden ben cumhurbaşkanımın çağrısını beklemeden soluğu sokakta aldım. Ya rte halkına ulaşamasaydı bu vatanı kurtarmayacakmıydık?? Onu yem mi edecektik?? Kendi adıma asla hayır. Rte nin önce Allah sonra milletine ihtiyacı var ve güveniyor. Rabbim vatanımızı da rte yi de bizlere bağışladı şükürler olsun. Erdoğan asla milletini yüzüstü bırakmaz.
    Cevapla
  • Alperto 7 yıl önce Şikayet Et
    Hala 15 temmuzun ne olduğunu anlamayan milletin destan yazan asil karakterine dil uzatan sersem mi desem hasta mı desem tipler var aramızda...
    Cevapla
  • Yavuz Selim 7 yıl önce Şikayet Et
    15 temmuzu anlamayanlara kanı bozuk denir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor