TİKA’dan Arnavut çocuklarına kıymetli hediye

Arnavutluk’ta 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) farklı alanlarda Arnavutların yanında bulunmaya devam ediyor.

TİKA’dan Arnavut çocuklarına kıymetli hediye
TİKA’dan Arnavut çocuklarına kıymetli hediye
GİRİŞ 01.02.2018 16:12 GÜNCELLEME 01.02.2018 16:14

Bu kurumun yürüttüğü projeler kapsamında bugün Elbasan kentine bağlı Belsh kasabasında Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, TİKA Tiran Koordinatörü Necip Özay Özütok ve beraberindeki heyetin de hazır bulunduğu programda Belsh çocuklarına hizmet verecek kreşin açılış töreni gerçekleştirildi. Bu gibi yatırımlardan doğrudan istifade eden çocuklardan başka ebeveynleri de çocuklarını çağdaş ortamlarda ve iyi bir altyapıya sahip bir kreşe emanet ettikleri için kendilerini daha huzurlu hissediyorlar.

Bir çok ebeveynin yanı sıra Flora Hanım da törende hazır bulundu. Flora bu girişim için teşekkürlerini açık bir şekilde dile getirmekten çekinmedi: “Kreşte çok güzel çalışmalar yapılıyor, anaokul öğretmenleri çok iyi. Kreşten çok memnunum, zira çocuklar ailelerinden terbiye almalarıyla birlikte burada da ayrı bir eğitimden geçiyorlar. Benim burada 5 yaşında çocuğum var, ancak diğer iki çocuğum da buradan geçti ve şimdi derslerinde çok ilerlediler, notları çok iyi. İlimle tanışmaları kreşten beri başlamıtşı ve ardından okulla birlikte kaldığı yerden devam etmişti. Çok iyi bir yatırım yapılmış, bunu yapan kurumdan çok memnunum, ebeveyn olarak bu kuruluşa karşı minnet duyuyorum. Kreş daha önce kötü şartlardaydı, şimdi her şey var, alan çok küçük ancak şartlar çok iyi. Benim oğlumun grubunda yaklaşık 30 çocuk var.”

 

 

Frekuenca.com’a bu yatırım için Kreş Müdiresi Rezarta Bullari de konuştu. Bullari de aynı şekilde sözünde minnettar hissettiğini ifade etti. Bullari sözünde şunları kaydetti, “Burada yaklaşık 120 öğrencimiz, 8 öğretmenden oluşan personelimiz, benim ve çocukların dersleriyle ilgilenen 7 eğitimcimiz var. Kreşimizde bize sundukları imkan ve olanaklar için Türkiye Büyükelçiliği’ne ve TİKA’ya teşekkür ederiz. Daha önceki şartlarımız pek iyi değildi, şimdi ise onların sayesinde öğrencilerin kreşte öğrenme imkanları çok daha yüksektir. Dilerim yeni ortamlar öğrencilere olabildiğince daha çok hizmet edebilsin.”

Belsh Belediyesi Başkanı Arif Tafani Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede TİKA tarafından yapılan yardımların çok anlamlı olduğunu, zira bu gibi projelerin Belsh gibi imkanları kısıtlı olan belediyeler için çok önemli olduğunu belirtti. Büyükelçi Yörük ise Büyükelçi olarak ilk ziyaretini Elbasan’ın Belsh kasabasında gerçekleştirdiği için mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kreşin açılış töreninde Belsh Belediye Başkanı TİKA faaliyetlerinden dolayı şaşkınlık duyduğunu söyledi, zira ona göre bu projenin tamamlanması rekor zamanda gerçekleşti. O aynı zamanda çocuklara bu denli değerli hediyeyi sunan Türkiye’ye ve Türk kurumlarına da teşekkürlerini bildirdi.

Büyükelçi Yörük: Arnavut çocuklar iyi şartlar ve sağlam bir altyapı hak ediyorlar
Büyükelçi Yörük ise açılış töreninde yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Samimi sözler ve özel karşılama için teşekkürler. Belsh’te düzenlenen karşılama için Elbasan Valisine teşekkürler. Buraya Büyükelçilik temsilcilikleriyle birlikte geldim, yanımda TİKA Koordinatörü, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü ve tam bir ekiple birlikte buraya Belsh’e geldik. Biz kentlerin arasında olanakları geniş veya kısıtlı olanlar arasında ayırım yapmayız. Biz Arnavutluk’u bir bütünlük olarak görürüz. Yani bizler kardeşlik ilişkilere dayanarak Arnavutluk’a her anlamda destek vermeye devam edeceğiz, zira Arnavut ve Türk milletleri dost ve kardeştirler; et ve tırnak gibiler, zira aralarında yüzlerce yıllık bir bağ var. Biz büyük küçük demeden Arnavutluk’un tüm kentlerine yönelik yardım elini uzatmaya hazırız. Bu Elbasan, İşkodra veya başka bir kent olur. Bugün kreş önemlidir, zira çocuklarınız çocuklarımızdır. Eminiz ki Arnavut çocuklar daha iyi şartları ve daha iyi altyapıyı hak ediyorlar.”

Ardından Büyükelçi Belsh halkına yönelik Türk milletinin selamlarını dile getirerek sözüne şöyle devam etti, “ Biz Arnavut kardeşlerimizle birlikte yüzlerce yıl beraber yürümüşüz. Biz coğrafi olarak komşu ülkeler olmasak da bu yürüyüş ve ilerleme devam edecektir, zira biz sizleri kalp komşusu olarak görüyoruz. Biz yeni temeller atmıyoruz, sadece var olan temellerimizi daha da derinleştiriyoruz. Destek veren el daima eleştiren dilden daha güçlüdür. Arnavutluk bölgede çok önemli bir ülkedir. Eğitime, gençliğe ve aktif halkına bakarsak biz eminiz ki Arnavut milletinin geleceği çok parlak olacaktır. Biz geçmişte durduğumuz gibi Arnavut milletinin yanında durmaya devam edeceğiz.”
Törende selamlama konuşması yapan bölge milletvekili Musa Ulqini ise bu kreşte eğitim alan çocukların bu yatırımı saygı ile hatırlayacaklarını belirtti, aynı zamanda Türkiye’nin Arnavutluk için stratejik ortak konumunda olduğunu da vurguladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 1996 yılından beri Arnavutluk’ta faaliyet gösteriyor. Şimdiye kadar Arnavut vatandaşlarına yönelik hizmeti esas alan 300’den fazla farklı projeleri gerçekleştirdi. TİKA projelerinin büyük kısmı altyapı, sağlık ve özellikle de eğitim alanında sunuldu. 

Büyükelçi Yörük ayrıca Elbasan Belediye Başkanı Qazim Sejdini, Elbasan Valisi Maksim Malaj, Elbasan Emniyet Müdürü ve Elbasan’da bulunan Aleksandër Xhuvani Devlet Üniversitesi yetkilileriyle de bir araya geldi. Büyükelçi Yörük Arnavutluk’taki görevine Ocak ayının başında başladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde