Sırp lider Dodik canlı yayında "yüzleşti"

Sırbistan'da canlı yayında bir tartışmaya katılan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Milorad Dodik'e, Bosnalı Sırpların partisi SDS tepki gösterdi.

Sırp lider Dodik canlı yayında "yüzleşti"
Sırp lider Dodik canlı yayında "yüzleşti"
GİRİŞ 02.02.2012 12:06 GÜNCELLEME 02.02.2012 12:06

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da ''Bosna Sırp Cumhuriyeti soykırım üzerine mi kurulmuş, bir milletin iradesinin sonucu mu?'' konulu tartışmaya katılan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Milorad Dodik'e, Bosnalı Sırpların partisi SDS tepki gösterdi.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece savaş suçundan yargılanan Radovan Karaçiç'in de başkanlığını yaptığı Sırp Demokrat Partisi (SDS) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Dodik canlı yayındaki yüzleşmeye katılarak Sırp Cumhuriyeti'ne zarar verdi'' ifadesi kullanıldı.

Sırbistan'ın resmi haber ajansı Tanjug tarafından organize edilen ve canlı olarak yayımlanan ve Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Milorad Dodik ve Sırbistan Liberal Demokrat Partisi'nin (LDP) Başkanı Çedomir Jovanoviç'in katıldığı ''yüzleşmeye'' Dodik'in katılması eleştirilen SDS'nin açıklamasında, ''Dodik'in, gereksiz bir televizyon programına katıldığı'' belirtildi.

Milorad Dodik'in böylece Sırbistan'da yaklaşan seçimler öncesi kampanyasına da karıştığı savunulan açıklamada, ''halk tarafından seçildiği makamı da bu şekilde suistimal ettiğini'' ifade edildi.

Srebrenitsa Anneleri'nin görüşleri

Bosna savaşının sonuna yaklaşılırken Temmuz 1995'te Srebrenitsa kentinde birkaç günde 8 bin Boşnak'ın katledildiği soykırımın kurbanlarının yakınlarını bir araya getiren Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği'nce yapılan açıklamada, Sırbistan'da faaliyet gösteren bir partinin lideri ve Sırp politikacı olan Çedomir Jovanoviç'in savaş kurbanları için gösterdiği hassasiyetten dolayı memnun oldukları ifade edilerek, ''Sırp politikacı Jovanoviç'in örneği umut vericidir'' ifadesi kullanıldı.

Bosnalı Sırpların siyasi liderlerinin Srebrenitsa soykırımını inkar etmesinin kurban yakınlarını şaşırtmadığı belirtilen açıklamada, ''Jovanoviç'in adaletin sağlanmasına yönelik gösterdiği ilgi, Sırp milletine geçmişle yüzleşmeye doğru giden yolda önderlik yapacak şahısların da bulunduğunun göstergesidir'' diye yazıldı.

LDP'nin Genel Kurulu toplantısında geçtiğimiz hafta konuşma yapan partinin lideri Çedomir Jovanoviç, Bosna savaşının silahlarını susturan ve 1995'te imzalanan Dayton Antlaşması ile resmen ortaya çıkan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin soykırım üzerine kurulan bir yapı olduğunu söylemişti.

Sırbistan'ın Liberal Demokrat Partisi (LDP) lideri Çedomir Jovanoviç, partisinin genel kurul toplantısında, Bosna-Hersek'i oluşturan 2 entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin soykırım üzerine kurulduğunu söylemesine Bosnalı Sırplar büyük tepki göstermişti.

Sırbistan'ın resmi haber ajansı Tanjug, bu konu üzerine bugün Belgrad'daki Tanjug'un binasında Bosnalı Sırpların lideri Dodik ve Jovanoviç arasında kameraların önünde bir ''yüzleşme'' toplantısı düzenlemişti.

1992 ile 1995 yılları arasında yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan Bosna savaşını sonlandıran Dayton Antlaşması'nda ülkenin, ağırlıklı Boşnak ve Hırvat nüfusunun oluşturduğu Bosna Hersek Federasyonu ve çoğunluğunu Sırp nüfusunun oluşturduğu Bosna Sırp Cumhuriyeti olmak üzere idari açıdan iki otonom yapıdan oluşması öngörülmüştü. Bu iki otonom yapının yanı sıra 2 entiteye bağlı olmayan bir Brçko Özerk Bölgesi de bulunuyor. Bütün bu yapılar, Sırp, Hırvat ve Boşnak temsilcilerinden oluşan merkezi bir hükümete bağlı bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...