Bosnalı Kardinal'den birlik mesajları

Bosna-Hersek Kardinali Vinko Pulyiç, Hıristiyanlar'ın kutsal bayramı Noel öncesi birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Bosnalı Kardinal'den birlik mesajları
Bosnalı Kardinal'den birlik mesajları
GİRİŞ 24.12.2012 12:54 GÜNCELLEME 24.12.2012 12:54

Pulyiç, "Bosna'da beraber yaşamaktan başka çare ve alternatifimiz yok. Hep beraber diyalog içinde yaşamalı, birbirimize saygı göstermeliyiz" dedi.

Kardinal Pulyiç, her yıl 25 Aralık'ta Hz. İsa'nın doğumunun kutlandığı Noel Bayramı dolayısıyla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki bütün Katolik Hristiyanların bu sene Noel Bayramını inanç yılı olarak kutladıklarını söyledi.

Bosna-Hersek'te dini birlikler arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin gelecek için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapan Pulyiç, "Bizim, Bosna'da beraber yaşamaktan başka çare ve alternatifimiz yok. Hep beraber diyalog içinde yaşamalı, birbirimize saygı göstermeli ve aramızdaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamalıyız" diye konuştu.

Bosna-Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç'le görüştüğünü belirten Pulyiç, bu konuda Kavazoviç'le ortak fikirleri paylaştıklarını, Ortodokslar tarafından da benzer fikirler sunulduğunu, dolayısıyla bu amaca yönelik hep birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Hazreti Meryem'in Bosna-Hersek'in Mostar kenti yakınlarındaki Mecugorye'de görüldüğüne dair Vatikan'daki İnanç Öğretisi Cemaati'ne sunulan rapor ve bu iddiaların tanınma ihtimaline de değinen Pulyiç, "Mecugorye ile ilgili rapor Vatikan'daki İnanç Öğretisi Cemaati'ne sunuldu. Raporun Papa 16. Benedict'e sunulması bekleniyor. Bu konuda acele etmeye gerek yok. Kilise yavaş ve ciddi bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Türkiye'nin Balkanlar'daki etkili rolü ve bölge ülkelerini barış siyasetiyle bir araya getirmeye çalışmasını da değerlendiren Pulyiç, "Bir ülkenin dış politikası, diğer ülkelerin bağımsızlık ve kimliğine saygı göstermelidir. Bu sadece Türkiye değil bütün ülkeler için geçerlidir. İşbirliği konusunda yıllardır çok zorluklar çeken bu ülkenin ekonomik ve diğer gelişmesine yardım etmek için gelen bütün ülkeler her zaman hoş karşılanmıştır" şeklinde konuştu.

"Yoksullukla mücadele için çalışma başlattık"

Kardinal Pulyiç, dünyadaki bütün Katolik Hristiyanların bu sene Noel'i "inanç yılı" ışığında kutladıklarını ifade ederek, "İsa'nın doğumunu kutlarken aslında Tanrı'nın sevdiği kulları olduğumuzun farkına varıyoruz. İnsan sevildiğini fark ettiği zaman mutlu oluyor, dolayısıyla biz de Noel Bayramı'nı mutluluk ve sevinç içerisinde yaşıyoruz" dedi.

Bosna-Hersek'te yoksulluğun arttığını, bunun son zamanlarda gözle görünür hale geldiğini söyleyen Pulyiç, bu insanlara yardım etmek için faaliyet başlattıklarını, böylesi durumlar karşısında cesur olunması ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bosna-Hersek Kardinali Vinko Pulyiç, "Bu tür zorluklarla baş edebilmemiz için inancımız ve Tanrı'ya güvenimiz yüksek olmalı. Toplumu fakirleştiren bu kadar suç ve hırsızlık varken, dindar olduğumuzu söyleyemeyiz" ifadelerini kullandı.

Balkanlar bölgesi ve Güneydoğu Avrupa'nın, demokrasinin yeni inşa edildiği bir bölge olduğunu ifade eden Pulyiç, "Bu demokrasi inşa etme süreci çok yavaş ilerliyor ve hukukun üstünlüğü eşit haklar çerçevesinde değil. Herkes avazı çıktığı kadar insan hakları ve eşitlikten bahsediyor ama her zaman haklı olan, daha güçlü, daha zengin olanlar" diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar