Bartın

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

14:22 21 Eylül 2018
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

Bartın İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, genç yaşlardan başlayarak her gün egzersiz yapmanın, sağlıklı beslenmenin, hayvansal yağları az tüketmenin, sigaradan uzak durmanın ve sosyalleşmenin Alzheimer hastalığı riskini azalttığını bildirdi.

Dursun Koç, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Alzheimer hastalığının özellikle 65 yaşından sonra ortaya çıkan, bunamanın izlendiği bir hastalık olduğunu belirtti.

Demans ya da halk arasındaki söylenişiyle bunamanın, günlük yaşam işlevlerinin sürdürülmesini engelleyen ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu ve Alzheimer'in bunama ile seyreden tüm hastalıkların yüzde 50 ve 75'ini oluşturduğunu ifade eden Koç, şunları kaydetti:

"Bellek kaybı, günlük yaşamın gereksinimleriyle başa çıkabilme yeteneğinde azalma, algılamada, toplumsal davranışların düzenlenmesinde ve duygusal tepkilerin kontrolünde bozulma ve yanlış inançlar sık karşılaşılan belirtilerdir. Alzheimer hastalığının sıklığı yaş ile artmaktadır. 65 yaşından sonra Alzheimer’a yakalanma sıklığı her 10 kişide birken 85 yaşından sonra her iki kişiden bire yükselmektedir.

Toplumun giderek yaşlanması nedeni ile önümüzdeki yıllarda Alzheimerlı hastalarının sayısının çok daha fazla olacağına inanılmaktadır. Genç yaşlardan başlayarak her gün egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, hayvansal yağları az tüketmek, sigaradan uzak durmak, olumlu düşünmek, zihni aktif tutmak ve sosyalleşmek kişiyi Alzheimer hastalığından uzak tutar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.