Batman

Batman'da anız yakan 19 çiftçiye 232 bin 700 lira ceza

17:36 06 Ekim 2015
Batman'da anız yakan 19 çiftçiye 232 bin 700 lira ceza

Batman'da bir günde anız yaktığı tespit edilen 19 çiftçiye 232 bin 700 lira ceza uygulandı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tarık Yaşar ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas, anız yakılmasının önlenmesi için tarlalarda incelemelerde bulundu.

Yaşar, yaptığı açıklamada, anız yakmayı, "anız terörü" olarak değerlendirdiğini söyledi.

Çiftçileri uyaran Yaşar, "Çiftçiler, 'Ceza kesildi ama ödemeyeceğim. Avukat tutacağım, kurtulacağım' diye düşünüp, hayal kurmasın. Şu anda hangi mahkemeye giderlerse gitsinler geri dönüyor ve son kuruşuna kadar ödüyorlar. Anız terörü 6 bin dönümlük alanı yaktı. Bugün itibarıyla anız yakan 19 kişiye toplam 232 bin 700 lira idari para cezası kestik" diye konuştu.

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas ise son dönemlerde kentte mısır ekiminin artmasının anız yangınlarının da artmasına neden olduğunu dile getirdi, kentte 35 bin dekarlık alanda mısır ekiminin yapıldığını söyledi.

Anızın uzun vadede toprağa ciddi zararlar verdiğine işaret eden Kıyas, şöyle dedi:

"Çiftçilerimiz ilk etapta en ucuz yol olarak bunu tercih edebilirler ama uzun vadede tarlalarda yaptığımız çalışmalarda özellikle arazi üzerindeki birçok mikroorganizmanın yok olduğunu gördük. Bununla beraber topraktaki bitki besin elementleri de yok olmaktadır. Bundan dolayı çiftçilerimiz ilave gübre yapmak zorunda kalıyorlar. Sadece yaktığınız tarlalarınız değil, insan sağlığı açısından da çok büyük bir sıkıntı yaşanmakta. Çocuklar da bundan büyük zarar görmektedir."

Kurum bünyesinde 7 sap parçalama makinesinin olduğunu aktaran Kıyas, makinelerin çiftçilere ücretsiz olarak kullandırıldığını sözlerine ekledi.

 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.