Batman

Terör saldırıları arkeolojik kazıları da olumsuz etkiledi

14:08 26 Ekim 2015
Terör saldırıları arkeolojik kazıları da olumsuz etkiledi

YILMAZ EKİNCİ -  Batman'ın Beşiri ilçesinde Gre Amer Höyüğü'ndeki kazılara terör örgütü PKK'nın saldırılarından endişe duyan bazı uzmanlar dahil olmadı.

Batman Müzesince Beşiri ilçesinin Garzan Çayı kenarında 5 yıldır süren Gre Amer Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları, son aylarda bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle yavaşladı.

Kazı Başkanı  ve Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pulhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilısu Barajı kurtarma kazıları kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmalarda, bu yıl düşündüklerinden daha az alanda kazı yaptıklarını söyledi.

Pulhan, ''Bu yıl uzun bir  çalışma sezonu yapmıştık. Arkeolojik kazıda eserleri ortaya çıkarmak işin bir bölümü. Bulunan bütün eserler üzerinde uzun bir ev ve ofis çalışması yapmak gerekiyor.  Bu yılki planımızda Ağustos başında kazıya başlayarak, 3 aylık bir kazı sezonu planlamıştık'' diye konuştu.

- ''Herkes korkuyor''

Gre Amer kazılarının terör olayları başlamadan önce sorunsuz ilerlediğini aktaran Pulhan, son aylarda yaşanan saldırıların kendilerini çok korkuttuğunu ifade etti.  

Güneydoğu'daki terör olaylarının çalışmalarını ''allak bullak'' ettiğini dile getiren Pulhan, ''Çevre köylerden gelen ve yıllardır beraber çalıştığımız işçiler, araziye çıkmamızın tehlikeli olabileceğini söyledi. Herkes korkuyor. Bu yıl 3 aylık bir kazı sezonu planlamıştık. Ama terör olayları, çalışma süremizi yarı yarıya düştü. Terör olayları nedeniyle kazı ekibine yurtiçi ve yurtdışından katılacak olan uzmanlar gelmediler'' değerlendirmesinde bulundu. 

Pulhan, terör nedeniyle daha küçük bir alanda kazı yapabildiklerine dikkati çekerek, şöyle dedi:

''Çalışma saatlerini değiştirdik. Normalde, sıcak hava yüzünden sabah erken saatlerde kazıya başlıyorduk. Bu yüzden kazı alanına sabah gün ışımadan karanlıkta gidiyorduk. Olaylardan tedirgin olduğumuz için karanlıkta kazıya gitmedik. O nedenle hep gün ışığında çalıştık. Bir aksilik olmadan sezonu bitirdik ama üzerimizde bir tedirginlik ve endişe vardı. Zaman zaman kendimize 'Doğru bir şey yapımıyor muyuz?' diye sorduk. Terör olayları  nedeniyle düşündüğümüzden daha kısa süre çalıştık.''

Pulhan, kazılarda bulunan eserlerin Batman Müzesinde sergilenmesinin, kendileri ve bölgede kazı çalışmaları yapan arkeologlar açısından sevindirici olduğunu dile getirdi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.