Batman

Suriyeli öğretmenlere Türkiye'de karanfilli kutlama

13:42 24 Kasım 2015
Suriyeli öğretmenlere Türkiye'de karanfilli kutlama

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman'a ve Siirt'e yerleşen Suriyeli öğretmenlere, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve sendika yöneticilerince karanfiller verildi.

Batman'da Suriyeli çocukların eğitimine tahsis edilen Mehmet Akif İlkokulunda, Siirt'te ise 14 Eylül Ortaokulu'ndaki Geçici Eğitim Merkezi'nde gönüllü olarak görev yapan Suriyeli öğretmenler, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü ülkelerinden uzakta buruk bir şekilde kutluyor.

Batman Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, beraberinde bir grup öğretmenle Öğretmenler Günü dolayısıyla, Çarşı Mahallesi'nde Suriyeli çocukların eğitimine tahsis edilen Mehmet Akif İlkokulunu ziyaret etti.

Aslan ve beraberindekiler, 655 öğrencinin eğitim gördüğü, 25 öğretmenin görev yaptığı okulda sınıfları gezerek öğrencilerle görüştü.

Hasan Aslan, öğretmenler odasında bir araya geldiği Suriyeli öğretmenlere karanfil vererek, bu anlamlı günlerini kutladı. Öğretmenlerle bir süre sohbet eden Aslan, sorunları dinledi. Aslan, ziyaretin sonunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu söyledi.

"Suriyeli öğretmen misafirlerimizi kendi öğretmenlerimizden ayrı tutmadık" diyen Aslan, bu kapsamda Öğretmenler Günü'nü kutlamak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.

Aslan, ülkelerini geride bırakmak zorunda kalan Suriyeli öğretmenlerin Türkiye'de büyük fedakarlıklarla mesleklerini sürdürdüklerini ifade ederek, Suriyeli sığınmacılara ellerinden gelen her türlü desteği sunduklarını dile getirdi.

- "Karanfiller, sağ olduğumuz müddetçe kalbimizde yer alacaktır"

24 Kasım Öğretmenler Günü'nde ziyaret edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Suriyeli öğretmenlerden Abdulmecit Ali, Türkiye'de kendilerini yabancı gibi hissetmediklerini ve çok mutlu olduklarını söyledi.

Türkiye'de gördükleri ilgiyi hiç unutmayacaklarına işaret eden Ali, şöyle konuştu:

"Bu iyiliği unutmayacağız. Türkiye hükümetini, burada bizlerden yardımlarını esirgemeyen halkı Suriye halkı olarak kıyamete kadar unutmayacağız. Bu güzel anıları çocuklarımıza anlatacağız. Bu iyilik vicdanımızda, kalbimizde ve kanımızda olacaktır. Biz artık, 'Türkiye halkı' demeyeceğiz, 'Türkiye'deki akrabalarımız' diyeceğiz. Biz ne durumdaydık, onlar bize nasıl baktılar. Hükümete ve herkese teşekkür ederiz. Karanfiller, sağ olduğumuz müddetçe kalbimizde yer alacaktır."

- "Bu savaşı unutmak istiyoruz"

Öğretmen Rojbin Hıznevi de ülkelerinde yaşadıkları acı dolu günler nedeniyle bugün Öğretmen Günü olduğunu unuttuklarını aktardı.

İl Milli Eğitim Müdürü Aslan ve öğretmenlerin kendilerini ziyaret etmesiyle bu anlamlı günü hatırlama fırsatı bulduklarına dikkati çeken Hıznevi, amaçlarının Suriyeli çocukları geleceğe hazırlamak olduğunu söyledi.

Güzel günlerin geleceğine inandıklarını anlatan Hıznevi, "Bu savaşı unutmak istiyoruz. Böylesi günlerde eğitim çok önemli. Batmanlılara ve herkese gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. Burada çok sayıda arkadaşımız, ablamız, ağabeyimiz ve kardeşimiz oldu, teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

- Siirt 

 Siirt'e yerleşen Suriyeli eğitimciler de Öğretmenler Günü'nü buruk geçirdi.

Tüm Eğitim Sen Genel Sekreteri Mithat Beydoğan, beraberinde sendika üyesi bir grup eğitimci ile 14 Eylül Ortaokulundaki 120 Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğü Geçici Eğitim Merkezi'ni ziyaret etti.

Suriyeli öğretmenlere karanfil dağıtılan ziyarette Beydoğan, Suriyeli öğretmenlerin kendi kültürlerini korumak ve sığınmacı çocukların eğitimden yoksun kalmamaları için mücadele ettiğini söyledi.

Türkiye'de sağlık ve eğitim alanında olduğu gibi sosyal yaşam alanlarında da Suriyeli mültecilere birçok kolaylık ve rahatlık sağlandığına dikkati çeken Beydoğan, şunları kaydetti:

"Suriye'deki iç savaşı hepimiz çok yakından takip ediyoruz. Ülkemiz, Suriyelileri çok güzel misafir ediyor. Avrupa ülkelerinin mültecilere nasıl baktığını görüyoruz. İnsanların kendi memleketlerine girmemeleri için Avrupa ülkeleri ellerinden gelen gayreti gösteriyor, Türkiye de bunun tam tersini yapıyor. Suriyeli kardeşlerimizin eğitimlerini sürdürmeleri, ana dillerini, kültürlerini unutmamaları için yardımcı olunuyor."

Suriyeli öğretmen Mahmut El Rıfai ise Türk halkının kendilerine gösterdiği misafirperverliği hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Eğitim Bir-Sen Siirt Şubesi yönetim kurulu üyeleri de Geçici Eğitim Merkezi'ni ziyaret ederek, görev yapan 10 gönüllü öğretmene çeşitli hediyeler verdi. Eğitim Bir-Sen Şube Başkan Murat Şeker, cehaletle savaşmak ve Suriyeli çocukları geleceğe hazırlamak için özveriyle çalışan Suriyeli gönüllü öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutladı.

14 Eylül Ortaokulu Koordinatörü Mehmet Faruk Süzgün de Suriye'de Öğretmenler Günü'nün mart ayının ikinci perşembe günü kutlandığını dile getirerek, Suriyeli öğretmenlerin bu anlamlı günü buruk kutladığını belirtti.

Merkezde gönüllü olarak görev yapan Arapça öğretmeni Hammud Elmatar ise öğrencilerin ülkelerindeki iç savaş nedeniyle yarım kalan eğitimlerine Türkiye'de devam ettiğini kaydetti. Elmatar, "Sendika yetkilileri bu özel günde de bizi hatırladılar ve unutmadılar. Kendimizi Türk öğretmen ve öğrencilerinden farklı görmüyoruz. Bizi bu şekilde kardeş gördükleri için teşekkür ediyorum. Ülkemiz ve öğrencilerimizden uzak olduğumuz için çok üzgünüz ama Türkiye'de mesleğimizi yapıp, Suriyeli öğrencilerle bir arada olduğumuz için bugün buruk bir sevinç yaşıyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.