Batman

Terör mağduru kadınlara ÇATOM umut oldu

11:30 21 Mayıs 2016
Terör mağduru kadınlara ÇATOM umut oldu

YILMAZ EKİNCİ - Terör saldırıları nedeniyle evlerini terk ederek Batman'a gelen kadınlar Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) meslek öğrenerek terörün izlerini silmeye çalışıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan terör saldırıları nedeniyle evlerini terk ederek, başka il veya ilçelere giden aileler, yaşam mücadelesi veriyor. Batman'a gelen terör mağduru kadınlara yönelik ÇATOM'da çalışma başlatıldı. ÇATOM'da kadınların hem rehabilitasyonunu hem meslek edinmelerini hem de aile bütçesine katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla çeşitli kurslar açıldı.

Şırnak merkez, Silopi ve Cizre ilçesi ile Mardin'in Nusaybin ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu evlerine terk eden kadınlar, kurslarla bir yandan meslek öğreniyor bir yandan da terörün izlerini silmeye çalışıyor. Kadınlar merkezde, meslek öğrendikten sonra yaptıkları el sanatlarını satarak gelir elde ediyor.

Terör mağduru kadınlara umut olan merkez sorumlusu Şükran Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezdeki kurslar sayesinde kadınların ayakları üzerinde durmalarını sağladıklarını, ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına vesile olduklarını söyledi.

Terör mağduru kadınları maddi ve manevi yönden sahiplendiklerini belirten Altun, merkezde kadınlara yönelik okuma yazma, hasta bakıcılığı, el sanatları, biçki dikiş, kuaförlük gibi kursları açtıklarını bildirdi.

"Bir kadını eğittiğin zaman bir aileyi, bir aileyi eğittiğin zaman bir mahalleyi, bir mahalleyi eğittiğin zaman bir ili eğitmiş oluyorsun." diyen Altun, merkezde kadınların çok huzurlu olduğunu aktardı.

- "Kadınlar burada çok huzurlu ve mutlu"

Şırnak merkez, Silopi ve Cizre ilçesi ile Mardin'in Nusaybin ilçesinden gelen 40 kadının merkezde eğitim aldığını ifade eden Altun, şöyle konuştu:

"Terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan kadınlar bir yandan meslek öğreniyor bir yandan da para kazanıyor. Terörden dolayı evini barkını bırakmış, kapısını açık bırakmış, üzerindeki kıyafeti ile gelmiş olan kadınlara maddi ve manevi yönden sahiplendik. 40 kadın geldi. Terörden kaçan kadınlar merkezde bilinçleniyor. Terörün yanlış olduğunu daha iyi anlıyorlar. Para kazanabilecek yerlerin olduğunu, kendini geliştirebilecek güvenli bir yer olduğunu hissediyorlar. Kadınlar burada çok huzurlu ve mutlu. Güvenli bir ortamda kendilerini daha rahat ifade ediyorlar."

Çok büyük sıkıntılar yaşayarak gelen kadınlara toparlanabilmeleri için psikolojik destek de verdiklerini anlatan Altun, geçim sıkıntısı çeken kadınları para kazanabilecekleri kurslara yönlendirdiklerinin altını çizdi.

Merkezde el sanatları kursunda yaptığı el sanatları ile aile bütçesine katkıda bulunan terör mağduru F.G, 3 aydır merkeze geldiğini, kursta anahtarlık ve el örgüsü bebek yapmayı öğrendiğini söyledi.

Yaptığı ürünlerin satıldığını, bu sayede evine katkıda bulunduğunu dile getiren F.G, "7 çocuğum var. Buradan çok memnunuz. Aile bütçesine katkıda bulunuyoruz. Ayrıca, okuma yazma öğrendim. Güvenli bir ortamdayız." dedi.

A.A. ise el sanatları kursunda ahşap boyama ve seccade yapmayı öğrendiğini, ürettiği el sanatları eşyalarını satarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu dile getirerek, "Eşim hasta çalışamıyor. Bunlarla geçimimi sağlıyorum. Sağlık konusunda eğitimler alıyoruz." diye konuştu.












YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.