Batman

Batman Üniversitesi "susam soyma makinesi" geliştirdi

11:07 24 Mayıs 2016
Batman Üniversitesi "susam soyma makinesi" geliştirdi

SELMAN TÜR - Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, kentte üretim yapan bir firma ile Sanayi Tezleri (San-Tez) Programı kapsamında aldığı destekle susam soyma makinesi geliştirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, üniversitelerdeki bilgi birikimini sanayiye aktararak, sanayicinin var olan sorunlarını çözmek ve teknoloji seviyesini yükseltmek amacıyla uygulamaya konulan San-Tez Programı, önemli projelerin hayata geçirilmesini sağlıyor.

Daha önce tuzda bekletildikten sonra elle üzerindeki zarı soyulan susamın, makinede soyulmasını sağlamak için Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, San-Tez Programı kapsamında proje hazırladı.

Projenin Bakanlıkça kabul edilmesinin ardından Batman Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir firmada makinenin yapımına başlandı.

- 400 bin liraya mal olacak

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, AA muhabirine, San-Tez Programı'nın üniversite ile sanayi arasındaki iş birliğini sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Üretilecek makinenin susamın üzerinde bulunan zarı soyacağını belirten Durmuş, daha önce bu işlemin tuzlu suda elle gerçekleştirildiğini anımsattı.

Susam sayma makinesinin yaklaşık 400 bin liraya mal olacağını ifade eden Durmuş, şöyle konuştu:

"Su da bekletilerek susam soyma yöntemi maliyeti artırıyor ve çevre kirliliğine neden oluyor. Bu sorunun giderilmesi için teknolojik bir ürün geliştirdik. Bunu Batman'da yerel bir firma ile yapıyoruz. Batman'ın adını bu makine ile önce Türkiye'de sonra da dünyada duyuracağız. Türkiye'de bu makine ilk defa üretiliyor. Literatürü taradık teknolojik yönden makinemizin bir benzeri de yok. Bir nevi dünyaya teknoloji pazarlamış olacağız."

Durmuş, üretimine başladıkları makine sayesinde elde edilecek susam zarının hayvan yemi olarak kullanılacağını da kaydederek, "Bu çalışmamız bölgedeki üniversite ve girişimcilere de örnek olacak bir projedir. Burada sanayimizi geliştirdikçe herkes ekmeğinin peşinde koşacak. Bizim amacımız; bir tane evladımızın dağa gitmesini önlemek, vatanına, milletine faydalı insan olarak yetiştirmek, üretime katmaktır." şeklinde konuştu.

- 3 ayda tamamlanacak

Firma sahibi Siraç Yavuz ise bu makineyi üretmeyi yıllardır planladıklarını ancak destek olmadığı için gerçekleştiremediklerini söyledi.

San-Tez Programı sayesinde üretime başladıklarını ifade eden Yavuz, "Bu makineyi üretmek hayalimizdi. 3 ay sonra ilk makineyi üretmiş olacağız. Bu makineden çok sayıda üretip ihraç etmeyi planlıyoruz. Projeyi gerçekleştirmemize katkı sunan yetkililere teşekkür ediyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.