Batman

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

01:08 18 Temmuz 2016
FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Batman, Siirt, Mardin, Bingöl ve Elazığ'da vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini protesto etti.

Batman'da vatandaşlar, Turgut Özal Bulvarı'nda motorize polisler eşliğinde yürüyüş yaptı.

Yürüyüşün ardından Batman Emniyet Müdürlüğü önüne gelen vatandaşlar, "Polise uzanan eller kırılsın", "Katil FETÖ gelecek hesap verecek" ve "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları attı.

Daha sonra Batman Valiliği önüne gelen vatandaşlar, sabaha kadar sürecek olan 'nöbet' eylemine başladı. Alanda Türk Kızılayı tarafından kek ve su dağıtıldı.

- Siirt

Valilik önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterleriyle sloganlar eşliğinde darbe girişimini kınadı.

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, burada yaptığı açıklamada, demokrasinin en iyi yöntem biçimi olduğunu bildirdi.

Tutulmaz, şöyle konuştu:

"Bizler, Türkiye’de darbenin ne demek olduğunu biliyoruz. Ümit ediyorduk ki artık darbe çocuklarımızın gündeminde olmasın, darbe kelimesini çocuklarımız sorduğunda anlatmakta zorluk çekelim. Ancak çocuklarımız darbenin ne olduğunu yine görmediler, Allah onlara göstermesin ancak darbe girişiminin ne olduğunu gördüler. Dolayısıyla sizlerin tavırlarınız, biz yöneticilerin duruşuyla bu darbe girişimini olduğu yerde bıraktık."

Darbecilerin hukuk sistemi çerçevesinde gerekli karşılığı görmeye başladığını söyleyen tutulmaz, vatan hainliği cezasının en üst düzeyde olduğunu belirtti.

Tutulmaz, "Asker bizim askerimiz ama biz askerin içinde hainlerin düşmanıyız. Askerin içinde çok sayıda vatansever sizlerle aynı duyguyu yaşayan demokrasiye gönül vermiş, demokrasinin devam edebilmesi için canını verebilecek yüzlerce, binlerce kardeşimiz var. Dolayısıyla biz onları da kucaklayacağız ama içlerinde hainleri de tek tek bulacağız ve adalete teslim edeceğiz." dedi.

Vatandaşlar, yapılan konuşmaların ardından yürüyüş yaptı ardından Valilik önünde nöbet tutmaya başladı.

- Mardin

AK Parti İl Binası önünde toplanan vatandaşlar FETÖ'nün darbe girişimini protesto etti.

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, burada yaptığı konuşmada, darbeye karşı milletin, asker ve güvenlik güçleriyle birlikte tek yürek olup milli iradeye sahip çıktığını söyledi.

AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ise, ülkenin 15 Temmuz'da en uzun geceyi yaşadığını dile getirdi.

Bu uzun gecenin sonraki günlerde daha çok konuşulacağını ifade eden Miroğlu, bu gecede basın ve televizyon kanallarının demokrasi imtihanından başarılı çıktığını kaydetti.

HDP'nin ilk gece mecliste olmadığını belirten Miroğlu, darbenin başarılı olmaması üzerine HDP heyetinin basın açıklamasıyla darbe girişimini kınadığını ancak inandırıcı olmadığını belirtti.

- Bingöl

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İl Başkanlığı önünde 3 gündür nöbet tutan vatandaşları ziyaret ederek, destek mesajı verdi.

Köşger, burada yaptığı konuşmada, vatana ihanet içinde olanların, millete ve vatana kasteden dahili ve harici bedhahların asla kötü emellerine ulaşamayacaklarını bildirdi.

Milletin razı olmadığını ve darbecilere en güzel cevabı verdiğine dikkati çeken Köşger, şunları ifade etti:

"Ben sizinle gurur duyuyorum, size hizmet etmekten onur duyuyorum. Ne kadar büyük bir iş yaptığınızın farkında mısınız? Farkında değilsiniz belki bizim kadar detayları bilseydiniz ne kadar büyük bir iş yaptığınızın farkına varırdınız. Tarih yazıyorsunuz, tarihi bir kez daha şerefle, şanla yeniden değiştiriyorsunuz."

Kentte inşaat sektöründe çalışan iş makineleri ve kamyonculardan oluşan konvoy da, şehir turu atarak demokrasi düşmanlarına tepki gösterdi.

Konvoydaki bir kamyona asılan "80 yıllık zülüme son" ve "ey şehit rahat uyu hesap verecek katil" notları dikkati çekti.

- Elazığ

İzzetpaşa Meydanı'nda üç gündür bir araya gelen ve kendin en işlek caddesi olan Gazi Caddesinde araç konvoyu oluşturan vatandaşlar, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösteriyor.

Vatandaşları ziyaret eden Vali Zorluoğlu, burada yaptığı konuşmada, üç gündür ayakta olan, meydanları dolduran ve cuntacılara karşı seçilmiş meşru hükümete ve devlete büyük destek veren vatandaşlara teşekkür etti.

Bugün itibariyle hükümet ve tüm devlet kurumlarının görev başında ve dimdik ayakta olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, bu darbe girişimini gerçekleştirenlere, onların destekçilerine, kamu kurum ve kuruşlarındaki ve sivil toplum kuruluşlarındaki uzantılarına yönelik adli işlem başlattıklarını belirtti.

Darbe girişimine katılanlar veya destekleyenler hakkında soruşturma başlattıklarını kaydeden Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda adliyemizde bu kişilere yönelik gözaltı süreçleri başlatılmış, bir kısmı tutuklanmış bir kısmıyla ilgili adli süreç devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde bu süreç daha da genişleyerek devam edecektir. Allah'ın izniyle ve sizlerin desteğiyle bütün kurumlarımızdan bu FETÖ mensuplarını temizleyene kadar bu süreç devam edecektir. Çünkü bu alçaklar, kendilerine milletimizin iç ve dış tehditlere karşı güvenliğini sağlamak için emanet edilen tankları, topları, uçakları, helikopterleri ve silahları maalesef kendi milletine doğrultmuş ve maalesef çok acı katliamlar gerçekleştirmişlerdir."

Masum insanları şehit eden bu cuntacı çetenin de muhakkak suretle bu olaylarla alakalı olarak hesabı sorulacağını ve en ağır şekilde cezalandırılacağını kaydeden Zorluoğlu, ülke genelinde kamu düzeninin tam olarak sağlandığını ama tehlikenin henüz bitmediğini dile getirdi.

- "Biz hiçbir zaman kendimizi bu kadar güçlü hissetmemiştik"

AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Bulut ise Ankara'da milli irade nöbetinden geldiklerini anlattı.

Dünyada savaşın bile bir ahlakı olduğunu ifade eden Bulut, "Ama bu ahlaksızlar, bu alçaklar milletin iradesinin tecelligahında, yani milletin kendisine bomba yağdırdılar. Onlar korkacağımızı zannettiler, çekileceğimizi zannettiler ama bilsinler ki biz hiçbir zaman kendimizi bu kadar güçlü hissetmemiştik. Biz hiçbir zaman kendimizi bu kadar onurlu hissetmemiştik. Çünkü biz hiçbir zaman bu millet adına şehadete bu kadar yakın olmamıştık. Bundan dolayı bizler de buradaki Elazığlı kardeşlerimizin getirdiği gibi, o da bize nasip oldu Mecliste hep birlikte tekbir getirerek, "Allahu ekber" dedik. Allah bunu da bize nasip etti." dedi.

"Bu darbe girişiminde bulunan alçaklar zannettiler ki biz bu emaneti kendilerine vereceğiz. Biz bu emaneti sizden almadık ki sizlere teslim edelim. Biz bu emaneti milletten aldık, teslim edeceksek yine milletin kendisine teslim ederiz. Şehadetimiz pahasına olsa, ölümümüz pahasına olsa, ne pahasına olursa olsun son kanımıza kadar bu emaneti muhafaza etmeye devam edeceğiz." ifadesini kullanan Bulut, bundan dolayı halkın müsterih olmasını istedi.

- Diyarbakır

Silvan ilçesinde ise, İlçe Müftülüğünce Selahaddini Eyyubi Camisinde düzenlenen programda darbe girişimini engellemeye çalışırken şehit olanlar için mevlit okutuldu.

İlçe müftüsü Hüseyin Özdemir, burada yaptığı konuşmada, ülkenin büyük bir felaketin eşiğinden döndüğünü belirtti.

Eski Ak parti ilçe Başkanı ve işadamı Nedim Kılıçaslan, biz buraya ilçe müftülüğü tarafından darbe teşebbüsü esnasında şehit olan vatandaşlarımız için gıyabi cenaze namazı ve mevlit için geldik.

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti, ve mevlidi şerifin okunması ile son buldu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.