Batman

Sason'da göçe "çilek" freni

11:14 26 Ağustos 2016
Sason'da göçe "çilek" freni

METİN ÖZMEN - Batman'ın Sason ilçesinde son yıllarda üretimi artan çilek, bir çok ailenin geçim kaynağı haline gelirken bölgedeki göçe de adeta "fren" oldu.

Sason'da, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Batman Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından desteklenen çilek üretimi her geçen gün artıyor.

Yaklaşık bin 300 dönümlük üretim alanıyla 350 ailenin geçimini sağladığı çilek, rekoltesiyle de çiftçinin yüzünü güldürüyor.

İç pazarın yanı sıra Avrupa'ya da sunulan çileğin aşırı yağış, dolu ve soğuklardan korunması için deneme amaçlı kurulan alçak tünel sistemiyle verimde yüzde 30 artış hedefleniyor.

Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Doğan, AA muhabirine, bölgede tütün üretiminin ardından arayış içine giren çiftçilerin ilk etapta deneme amaçlı 15 dönüm alana çilek ektiğini belirterek, gelirinin yüksek olmasından dolayı bu ürüne ilginin arttığını söyledi.

İlçede bir çok ailenin geçim kaynağının çilek olduğunu dile getiren Doğan, "Bölgeye çilek gelmemiş olsaydı hepimiz buralardan göç etmek zorunda kalırdık. Çilek üretiminin başlamasıyla şehirlerde olan çiftçilerimiz yavaş yavaş köylerine geri dönerek çilek üretimine başladı. Çilek üretiminin artması bölgedeki göçe adeta fren oldu." dedi.

Çilek üretimiyle ilgili hazırlanan birçok projenin devlet tarafından desteklendiğini aktaran Doğan, şöyle konuştu:

"Yüzde 70'lere varan desteklemeler aldık. Çileklerimiz, Konya ve İzmir gibi büyük şehirlerde soğuk hava depolarında şoklandıktan sonra diğer şehirlerimize gönderiliyor ve ihraç ediliyor. Kurduğumuz birlik sayesinde üreticilerimize satın alma garantisi veriyoruz. Üreticilerimiz gereken desteği alıyor. Bundan dolayı da valiliğimize ve kaymakamlığımıza çok teşekkür ediyoruz."

Sason Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Sami Gümüşten de çilek üretiminin daha da artırılması amacıyla Yeniköy'de GAP Bölge Kalkınma İdaresince sağlanan yüzde 100 hibe desteğiyle alçak tünel sisteminin kurulduğunu belirtti. Bu sistemle ürün kaybının önüne geçmeyi hedeflediklerini anlatan Gümüşten, "Alçak tünel sisteminin kurulmasının amacı, ilkbahar döneminde aşırı yağış, dolu ve oluşabilecek don olaylarından çileklerimizi korumak, çilekte erkenciliği sağlamak, ürün kalitesinin miktarını da artırmak." diye konuştu.

Üretici Siraç Doğan ise çilek üretiminin yaygınlaşmasıyla bölgenin cazip hale geldiğini kaydetti.

Devletin kendilerine üreticilere ciddi desteklerinin olduğunu belirten Doğun, "Hiç kimse bu bölgede kendi imkanlarıyla çilek üreticiliği yapmıyor, hepimiz devlet desteğiyle çilek üretimi yapıyoruz. Sason çileği Türkiye'nin her yerine gönderiliyor. Devletin yüzde 70 civarında verdiği hibe hepimizi çok memnun etti. Devlet büyüklerimizin büyük destekleri oldu, bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.