Batman

Batman Üniversitesine yabancı ilgisi

11:50 01 Şubat 2018
Batman Üniversitesine yabancı ilgisi

SELMAN TÜR - Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Çad, Filistin, Güney Kore, Irak, Kamerun, Libya, Somali, Sudan, Suriye, Türkmenistan ve Yemen gibi ülkelerden gelen 166 öğrenci okumak için Batman Üniversitesini tercih etti.

Batman Üniversitesinde bu yıl Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Çad, Filistin, Güney Kore, Irak, Kamerun, Libya, Somali, Sudan, Suriye, Türkmenistan ve Yemen'den gelen 20 öğrenci ile 166 yabancı uyruklu öğrenci eğitim görüyor.

Batman Üniversitesini okumak için tercih eden ve farklı bölümlerde okuyan öğrenciler, mezun olup ülkelerine döndükleri zaman Türkiye'nin de birer gönüllü elçisi olmak istiyor.

- Türkiye'nin güzelliklerini anlatacaklar

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışından gelen öğrencileri hiçbir zaman yabancı görmediklerini, aslında onların Türkiye ile tarihten gelen bir kardeşlik bağı olduğunu söyledi.

Üniversitede 166 yabancı uyruklu öğrencinin farklı bölümlerde eğitim gördüğünü dile getiren Durmuş, "Öğrenciler, son yıllarda Türkiye'nin her alanda gelişmesini gördükleri için burada okumayı tercih ediyor." dedi.

Öğrencilerin çok çalışmaları gerektiğinin bilincinde olduğunu aktaran Durmuş, onların başarıyla mezun olacaklarını, Türkiye Cumhuriyeti'nin de birer gönül elçisi olarak ülkelerine döneceklerini, kendi vatandalarında Türkiye'nin güzelliklerini anlatacaklarını sözlerine ekledi.

- Öğrenciler memnun

Yemen'den gelen öğrenci İbrahim Ubeyd de Türkiye'yi ikinci vatan olarak gördüklerini ve önemsediklerini dile getirdi.

Çad'dan gelerek Güzel Sanatlar ve Mühendislik Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünde okuyan 3. sınıf öğrencisi Muhammed Hüseyin, son yıllarda gelişmesini gördüğü için Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi.

Batman'da okuyarak ülkesine faydalı bir birey olmayı hedeflediğini belirten Hüseyin, "Ülkeme gittiğim zaman daha çok faydalı olmak istiyorum. Ayrıca Türkiye, Müslüman ülkelere özellikle de Afrika, Asya ülkelerine sahip çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Yemen'den gelen ve Petrol Mühendisliği Bölümünü okuyan Ali Ahmet Hüseyni, "Türkiye'ye hayat boyunca bize yardım ettiği, bizi eğittiği için borçlu kalacağız. Buradaki eğitimle ülkem için faydalı olmak istiyorum." diye konuştu.

- "Burada yabancılık hissetmedik"

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Batman'a sığınan ve İslami İlimler Fakültesi 2. sınıfta okuyan Kevser Mustafa, ülkesinde yarım kalan eğitim hayalini Türkiye'de gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Daha iyi bir eğitim almak için Batman Üniversitesinde eğitim gördüğünü aktaran Mustafa, "Buraya gelirken Suriye'de her şeyimizi bıraktık. Ama çok şükür burada yabancılık hissetmedik. Burada herkes bize akraba gibi davrandı. İlk başka sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum, bize kapılarını açtılar." dedi.

Sudan'dan gelen Muhammed Enami, "Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği 2. sınıfta okuyorum. Allah bu ülkeden razı olsun. Bize böyle bir imkan sunuyorlar." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.