Batman

"Geçmişten Günümüze Bir İslam Diyarı Balkanlar" konferansı

11:42 05 Mart 2018
"Geçmişten Günümüze Bir İslam Diyarı Balkanlar" konferansı

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle Ensar Vakfı Batman Şubesi tarafından hayata geçirilen "Batman Ensar Gençlik ve Yaşam Merkezi Projesi" kapsamında “Geçmişten Günümüze Bir İslam Diyarı Balkanlar" konulu konferans düzenlendi.

Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, Kosovalı Tarihçi Eldar Uka konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş, konferansın başında yaptığı konuşmada, batılı güçlerin kimsenin bedenine, etnik kimliğine bakmadığını belirterek, “Bedenlerimiz ne olursa olsun insana kişilik veren ruhtur; Türkü, Kürdü, Arabıyla bizi bir yapan bu ruhtur yani İslamdır.” dedi.

Bu tür konferansların amacının İslam coğrafyasındaki kanın, gözyaşının neden aktığını anlatmak olduğunu belirten Durmuş, dün Osmanlı coğrafyasını kan gölüne çevirenlerin, bugün de aynı İslam coğrafyasını kan gölüne çevirmeye çalıştığını söyledi.

Durmuş, "Kimse kimsenin kimliğine bakmadı, Boşnak demedi, Arnavut demedi, Bulgar demedi, kimsenin kökenine bakmadan hangi inanca sahip olduğuna baktı ve Müslüman kardeşlerimizi katlettiler. İslam coğrafyasında yaşanan olayların nedeni batının İslam'ı yok etmek istemesinden kaynaklanan savaşlardır." ifadelerini kullandı.

- "Çanakkale kaybedilseydi, Balkanlar’da tek bir Müslüman kalmazdı"

Kosovalı tarihçi Eldar Uka da verdiği “Geçmişten Günümüze Bir İslam Diyarı Balkanlar" konulu konferansta, Balkanlardan 30 bin kişinin gönüllü olarak Çanakkale Savaşı’na katıldığını hatırlattı.

"Çanakkale kaybedilseydi, Balkanlar’da tek bir Müslüman kalmazdı" diyen Uka, "Çanakkale Türkiye için ne kadar önemliyse Balkanlar için de o kadar önemlidir. Çanakkale düşseydi Balkanlarda bir tane Müslüman kalmazdı. Benim dedem Çanakkale şehididir. Balkanlardan Çanakkale’ye yalın ayak gitmişlerdir dedelerimiz. Çanakkale’de gazi olanlar geriye dönmemiştir ve 1917 yılında Galiçya’ya gitmişlerdir. Orada şehit olmuşlardır. Bu ne demektir; Devlet çağırdığı zaman her zaman hazır ve nazır olmak demektir." ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda rektör Durmuş, tarihçi Eldar Uka’ya plaket takdim etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.